Traži

Na daske HNK Šibenik stiže jedna kontroverzna plesna predstava

Na daske HNK Šibenik stiže jedna kontroverzna plesna predstava

"Sablazan u dolini Sv. Florijana" u sklopu Šibenik Dance Festivala

Urednik: L.M.F.


Fotografija: Zoran Lešić

Već tradicionalno kraj srpnja u Krešimirovu gradu obilježava plesna umjetnost kroz Šibenik Dance Festival. Ove godine predstoji osmo izdanje i to od 23.- 28. srpnja. U sklopu programa Balkan Dance Projekta, koji čine umjetnici okupljeni iz zemalja regije - na daske HNK Šibenik 25. srpnja stiže "Sablazan u dolini Sv. Florijana" - burleska rađena prema farsi ikone slovenske književnosti - Ivana Cankara.

Koreograf Aleksandar Ilić i redatelj Aleksandar Nikolić u predstavi će posebnom vrstom pokreta prikazati burlesku u kojoj je autor izvrgnuo ruglu vitalnost i neuništivost malograđanskog mentaliteta iza kojeg se krije kukavičluk, društvena sebičnost i neodgovornost, dvoličnost, sitni interesi, a na kraju i zle namjere. Što će se dogoditi kada u "rajsku" dolinu, učmalu od samozadovoljstva, prekrivenu izmaglicom prašine, odvojenu paukovom mrežom od ostatka svijeta iznenada bane Sablazan i poremeti zloslutnu harmoniju Doline Svetog Florijana?

Na daske HNK Šibenik stiže jedna kontroverzna plesna predstava (фото 1)

Sablazan na površinu izbacuje samoljublje, laž, dvojni moral, pohlepu - tako brižljivo sakrivane pod plaštom nedužnosti i poštenja. Ivan Cankar ruglu izvrgava svu opasnost društvenog licemjerja suprotstavljajući  malograđanskim odličnicima dvoje mladih odmetnika, avanturista i kriminalaca - Petra i Jacinta, koji svojom iskrenom željom za ispunjenim životom kao uragan protutnje kroz Dolinu i živote njenih stanovnika, za trenutak uzvitlavši prašinu, sablaznivši sve i na kraju ih izigravši. Ipak, kada uragan Petar i Jacinta prođe, maske padnu i stanovnici Doline si ogoljeni pogledaju u oči, rezultat njihovog iskustva nije promjena već uzvik: "Hvala Bogu, sve će opet biti po starom." 

Pred tvorcima plesne priče stoji ne mala obveza i zadatak da zadanu temu s riječi prevedu na univerzalni jezik igre koji će obznaniti tajnu poruku skrivenu među Cankarovim redovima: "Probudite se! Stresite prašinu sa sebe! Imajte hrabrosti da se vidi se u oči, imajte hrabrosti da se suočite sa svojim istinskim željama i potrebama ... i živite!"

Na daske HNK Šibenik stiže jedna kontroverzna plesna predstava (фото 2)

I ovog puta četiri najatraktivnije lokacije grada Šibenika - Trg Republike Hrvatske pored katedrale Sv. Jakova, Tvrđava Sv.Mihovila, Tvrđava Barone, te Hrvatsko narodno kazalište - bit će pozornica brojnim plesačima, koreografima te plesnim ansamblima osmog izdanja Šibenik Dance Festivala. Sve počinje svečanim otvaranjem Šibenik Dance Festivala na Tvrđavi Sv. Mihovil.

Povezani tekstovi

Buro 24/7 izbor

Napišite komentar

više