Search

Najnesretnije mjesto na Zemlji

Najnesretnije mjesto na Zemlji

Trula i satirična verzija Disneylanda


Image: Christopher Jobson za Colossal

Unutar zidina napuštenog primorskog kupališta u mjestu Weston-super-Mare u Velikoj Britaniji niknuo je tematski park koji potpisuje anonimni britanski street art umjetnik

Najpoznatiji britanski grafiter Banksy najavio je kako će 22. kolovoza pokrenuti svoj dosad najveći projekt, satiričnu viziju popularnog Disneylanda – Dismaland. Inspiriran "najsretnijim mjestom na svijetu", zločesto dijete moderne umjetnosti stvorio je žalosnu i nesretnu zemlju s postapokaliptičnom i turobnom atmosferom koju je smjestio u pokrajinu Somerset na jugozapadu Engleske. Inspiraciju za pop-up izložbu Banksy je crpio iz Disneyjevih bajki u koje je dodao elemente satire i duhovitosti koji su tipični za njegova prijašnja djela. Centar izložbe predstavlja napušteni dvorac, inspiriran prepoznatljivim disneyevskim dvorcem iz bajke koji izgleda kao kulisa kakvog filma Tima Burtona. 

Najnesretnije mjesto na Zemlji (фото 1)

Dvorac okružuje sivo jezero po kojem plovi brod pun izbjeglica, kamp za obuku anarhista, dok ih sve pomno nadgleda Mala sirena Ariel i mnogi drugi Disneyevi likovi u pomalo izobličenom izdanju. Osim umjetničkih instalacija u parku postoji nekoliko prilika za "nezabavne" vožnje, potpuno nemoguće i nepravedne igre, ali i interaktivna umjetnička djela, slučajni nastupi uživo bendova kao što su Massive Attack i Pussy Riot i neočekivani spektakli tijekom cijelog dana. Cijelu izložbu nadgleda mrzovoljno osoblje koje je potpuno nezainteresirano i nepristupačno za davanje bilo kakvih dodatnih informacija. Ovo je jedna od najprovokativnijih izložbi danas s djelima klasičnih i street art umjetnika poput Damiena Hirsta, Jenny Holzer, Davida Shrigleya te mnogih drugih. Park će biti otvoren od 22. kolovoza sve do 27. rujna, a karta za ulaz u Dismaland stoji tri funte. No, za djecu mlađu od pet godina ulaz je besplatan, iako se roditeljima ne preporučuje dovoditi ih s obzirom na to da sadržaj parka ipak nije primjeren djeci.

Najnesretnije mjesto na Zemlji (фото 2)Najnesretnije mjesto na Zemlji (фото 3)Najnesretnije mjesto na Zemlji (фото 4)Najnesretnije mjesto na Zemlji (фото 5)Najnesretnije mjesto na Zemlji (фото 6)Najnesretnije mjesto na Zemlji (фото 7)

Related articles

Buro 24/7 Selection

više