Search

Najslavniji park na svijetu slavi rođendan!

Najslavniji park na svijetu slavi rođendan!

Svoja vrata otvorio je prije točno 60 godina


Image: Disney

Iako je velika pozornost usmjerena na novitete floridskog Magic Kingdoma, nedavno otvorenog Disneylanda u Tokiju i šangajskog Disneylanda koji još nije ni gotov, samo je jedan pravi Disneyland Park

Nakon godine dana zahtjevnih građevinskih radova i investicije od 17 milijuna američkih dolara, prvi tematski park Disneyland otvorio je svoja vrata u nedjelju, 17. srpnja. 1955. u točno 14 sati. Prvi ikad otvoreni Disneyland smjestio se u južnoj Kaliforniji u gradiću Anaheimu te danas slovi za jednog od najpoznatijih na svijetu kad je riječ o zabavnim parkovima.

Najslavniji park na svijetu slavi rođendan! (фото 1)

Kada je Walt Disney otvarao prvi park takve vrste, južno od Los Angelesa, nije ni slutio da će više od 650 milijuna ljudi proći kroz "najsretnije mjesto na Zemlji". Danas su Disney parkovi velika globalna pojava s inačicama u Americi (Anaheim, Kalifornija i Orlando, Florida), Europi (Pariz) i Aziji (Tokio, Hong Kong i nedovršeni u Šangaju).

Najslavniji park na svijetu slavi rođendan! (фото 2)

Teško je danas shvatiti koliko je ustvari početna ideja bila radikalna kad je Walt Disney posudio 17 milijuna dolara za pretvaranje 160 hektara površine u prvi zabavni park koji bismo mogli nazvati majkom svih tematskih parkova. Disney je svoju ideju predstavio investitorima i turistima, upakiravši je u projekt ispunjen nostalgijom i prošlošću kao glavnom tematikom parka. Zapravo, Walt Disney je već tad prodavao budućnost, razradivši koncepte poput multimedije, virtualne stvarnosti i brendinga koji tada nisu imali ni ime.

Najslavniji park na svijetu slavi rođendan! (фото 3)

Cijela karijera Walta Disneya bila je potaknuta njegovom željom da ispriča priče na način koji je tražio stvaranje novih medija. Njegov veliki proboj dogodio se 1928. kad je predstavio Mickeyja Mousea, prvog lika koji se pojavio u animiranom filmu u kojem se koristio zvučni zapis.

Najslavniji park na svijetu slavi rođendan! (фото 4)

Poticaj za stvaranje Disneylanda došao je iz ideje o naizgled nespojivim idejama. Od trenutka kad je Disney studio započeo s radom, a njegova je funkcija bila proizvodnja crtanih filmova, na njegovu je adresu pristizala pošta brojnih obožavatelja i znatiželjnika koji su željeli zaviriti u čudesan svijet proizvodnje animiranih filmova, a mnogi od njih poželjeli su i posjetiti mjesta gdje su živjeli Mickey Mouse i Pepeljuga. Kao otac dviju kćeri, Walt Disney je smatrao da svojoj djeci mora pružiti obiteljsko mjesto i poticajno okruženje gdje će se djeca uistinu zabaviti. Danas Disneyland možemo promatrati kao Waltovu fantaziju koja je dosegla sasvim neočekivanu razinu uspjeha. 

Najslavniji park na svijetu slavi rođendan! (фото 5)

Walt Disney je koncept pripovijesti doveo do ekstrema. Umjesto samog pripovijedanja pojedine priče, ovaj tematski park gledatelju omogućuje uranjanje u samu priču. Mogli bismo reći kako je Disneyland tada bio svojevrsni Playstation svog vremena. Uz sva poboljšanja koja se vežu uz izvornu tematiku parka, u proteklih 60 godina koncept se nikada nije mijenjao te njeguje tradiciju više od pola stoljeća.

Related articles

Buro 24/7 Selection

više