Search

Noć muzeja posvećena izumima i otkrićima Nikole Tesle

Noć muzeja posvećena izumima i otkrićima Nikole Tesle

Što nam je poručio Nikola Tesla?

BURO.


Image: www.rimac-automobili.com,
Muzej automobila Ferdinand Budicki Facebook

Ovogodišnja jubilarna deseta Noć muzeja održat će se 30. siječnja 2015. godine od 18:00 do 01:00 sat sa slobodnim ulazom na sve programe, a cjelokupan program posvećen je izumima i otkrićima Nikole Tesle, na veliko zadovoljstvo svih nas

Tema desete Noći muzeja nadovezuje se na prošlogodišnju manifestaciju kojom se žele dodatno afirmirati velika imena hrvatske kulture, umjetnosti i znanosti i njihov ulazak na velika vrata kulturno-turističke scene. Ove godine noć je posvećena velikom Nikoli Tesli o čijem ćete radu ponovno imati prilike mnogo naučiti kroz različite programe muzeja diljem Hrvatske.

Muzej automobila Ferdinand Budicki prednjači s odličnim programom na ovu temu. U pripremi je prezentacija o Nikoli Tesli i njegovom projektu vožnje s električnim automobilom marke Pierce Arrow kojim je izvodio testne vožnje 1931. godine. Iz fundusa Muzeja informatike Peek & Poke izlaže se "Sinclair C5" električni automobil jednosjed nastao 1985. godine. C5 izumio je ekscentrik i futurolog Sir Clive Sinclair, otac kompjutera ZX Spectrum. Bio je to automobil za jednu osobu koji je koristio snagu vlastitih nogu u kombinaciji sa elektromotorom. Proizvedeno je 30 tisuća primjeraka i do 2011. bio je najprodavaniji električni automobil na svijetu. Iz električne prošlosti u sadašnjost uvode nas Rimac automobili koji izlažu najbrži električni automobil na svijetu Concept_One proizveden 2011. godine u Hrvatskoj. Uz automobil posjetitelji će moći razgledati još jedan Rimčev proizvod Bicikl Greyp - najnapredniji elektro bicikl na svijetu proizveden 2013. godine.

Noć muzeja posvećena izumima i otkrićima Nikole Tesle (фото 1)

Predstavit će se još jedan hrvatski električni bicikl Mental Manno konstruktora Zlatka Vidića. Projektiranje i dio radova na biciklu odvijalo se u restauracijskoj radionici Muzeja automobila F. Budicki, a električni automobili Tesla model S i Nissan Leaf kao najprodavaniji električni automobili na svijetu zaokružit će "električnu postavu" u Muzeju automobila Ferdinand Budicki.

Noć muzeja posvećena izumima i otkrićima Nikole Tesle (фото 2)

Nakon ovog programa uputite se u Tehnički muzej gdje ćete moći razgledati moći električni automobil Tesla, zatim zanimljivu izložbu Željeznički kolodvori u Hrvatskoj, priču o ljudima, zgradama i vlakovima postavljenu u izložbenoj dvorani Muzeja, a kasnije i svjetlosni show u dvorištu Muzeja.

Svi koji ste blizu memorijalnog centra Nikole Tesle ne propustite tamošnja događanja poput Izložbe predmeta iz fundusa Muzeja, film o djetinjstvu Nikole Tesle i mnoge druge stvari. Cijeli raspored događanja po gradovima i njihovim muzejima potražite ovdje.

Related articles

Buro 24/7 Selection

više