Search

Šokantna i smiješna opera uživo iz Meta

Šokantna i smiješna opera uživo iz Meta

Kako zvuči opera „Nos" poslušajte danas u izravnom prijenosu

Tekst: BURO.

Image: Foto: PR

Kada je Dmitrij Šostakovič 1930. godine u Lenjingradu praizveo svoju operu „Nos", jedan ju je kritičar opisao kao „anarhističku ručnu bombu". Iako primjedba nije bila zamišljena kao kompliment, danas, osamdesetak godina kasnije, upravo ova sintagma još uvijek, bolje od svega, opisuje ovu drsku i burnu operu. U postavi Williama Kentridgea za njujorški Metropolitan, „Nos" ruši konvencije na svakom koraku. Umjesto pjevanja, pjevači ponekad govore, cvile, pušu, a ljudski smijeh oponaša mehaničke kadence vojnog streljiva. Ruski narodni instrumenti (domra i balalajka) sviraju se zajedno s „klasičnim", konvencionalnim instrumentima. No najšokantnija je ipak činjenica da naslovni lik opere nije operna diva niti očaravajući i hrabri junak, već, da, nos! Uz to, nos sa prištom. 

Šokantna i smiješna opera uživo iz Meta (фото 1)

Šostakovič je libreto za ovu nadasve zadivljujuću operu temeljio na pripovijetci Nikolaja Gogolja iz 1836. godine o majoru Kovaljovu koji se jednog jutra budi bez nosa, a zatim taj isti nos pronalazi kako, zaogrnut u mundir, trči ulicama Sankt Peterburga. 

Šokantna i smiješna opera uživo iz Meta (фото 2)

Pjevačku postavu predvodi Paulo Szot kao Kovaljov, Andrej Popov je prijeteći policijski inspektor, a Alexander Lewis je Kovaljovjev odbjegli nos. Kako zvuči opera u kojoj je glavni lik nos sa prištom poslušajte večeras u izravnom prijenosu iz Metropolitan Theatra New York, u 19 sati u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog, u Cineplexx City Center one u Splitu te u kinu Valli u Rijeci.

Šokantna i smiješna opera uživo iz Meta (фото 3)

Tekst: Marija Tonković

više