Search

Nova era u Guggenheimovoj borbi protiv rasizma

Nova era u Guggenheimovoj borbi protiv rasizma

Tekst: BURO.


Kada je prošle godine u Guggenheimu otvorena retrospektivna izložba Basquiatovih radova nitko vjerojatno nije mogao zamisliti da će upravo ovaj događaj pokrenuti niz različitih pobuna i peticija. Prije dva mjeseca gostujuća kustosica projekta Chaédriai LaBouvier je prvi put otvoreno pokrenula pitanje o rasizmu u okviru ove institucije, i napisala tweet u kom je rekla da je rad s Nancy Spector, umjetničkom direktoricom muzeja i glavnom kustosicom bilo jedno od gorih iskustava koje je doživjela u pogledu rasizma koji je osjetila. Nakon toga, grupa kustosa je sastavila pismo i peticiju pod imenom “A Better Guggenheim” kojim je potvrđeno ne samo konkretno ponašanje direktorice već i puno šira problematična situacija u instituciji, a kojim apeliraju da se stane na put i poprave kultura i stavovi koji omogućavaju razvijanje rasizma.

Nova era u Guggenheimovoj borbi protiv rasizma (фото 1)

U kontekstu protesta koji su potresali SAD proteklih mjeseci, sreća u nesreći je bila ta da ovakve apele više nitko ne može i ne smije ignorirati, i Guggenheim je brzo nakon pisma angažirao odvjetnike koji bi nezavisno istraživali sva događanja u vezi s izložbom 2019. Sada, mjesec dana kasnije, objavili su svoj dvogodišnji plan i inicijativu da se stvore efektniji uvjeti za prijavljivanje diskriminacije kao i bolji uvjeti za razvijanje programa koji podržavaju različitosti. Usprkos deficitu od 15 milijuna dolara koji će institucija osjetiti zbog situacije s pandemijom, spremni su se uhvatiti u koštac s problemima koji su mnogo trajniji od same pandemije i prema riječima direktora muzeja Richarda Armstronga, nove mjere će uključivati plaćena stažiranja za studente iz različitih društvenih slojeva, partnerstvo s crnačkim fakultetima , i stvaranje mreže profesionalaca u kojima će ljudi koji rade u art institucijama biti puno bolje povezani i raznovrsnije zastupljeni.

Nova era u Guggenheimovoj borbi protiv rasizma (фото 2)

“Ono što se dogodilo prije šest tjedana je dovelo situaciju do ključanja. Pogledali smo se i kazali mi moramo ovo". Potpisnici inicijative su osim lošeg ophođenja pojedinaca generalno, dosta pažnje skrenuli i na nedovoljnu zastupljenost umjetnika različitog porijekla, podsjećajući da muzej nikada nije imao solo izložbu nekog crnog umjetnika, kamoli umjetnice, autora koji se definira kao trans, ili je pripadnik starosjedilačke zajednice. Prema novom planu i ovo bi se trebalo promijeniti iako mnogi nisu uvjereni da će od početka do kraja biti uspješno, činjenica je da je ovo velik korak koji je konačno došao na red budući da se od 2010. na različite načine skreće pažnja na neadekvatno pristupanje rasnim i spolnim problemima.

Nova era u Guggenheimovoj borbi protiv rasizma (фото 3)

U duhu protesta i generalne situacije, preispitivanja raznih godinama nepromjenjivih pozicija sadašnji trenutak je konačno taj, i traži da se preispita osnovna uloga koju muzej ima u društvu: za koga su ove institucije, za što su odgovorne, i kome odgovaraju? Čini se da su sva ova pitanja na pragu novih odgovora i redefiniranja, i kako direktor muzeja Richard Armstrong kaže: “ Ovaj plan znači šira ulazna vrata, više mogućnosti za različite ljude koji žele raditi u muzeju i napredovati u karijerama koje žele”. Ovo se odnosi na mikro plan. Makro nivo uključuje i više od toga budući da je Guggenheim službeno prva velika kulturna organizacija koja se detaljno, predano i studiozno posvetila rješavanju problema rasizma, i nevjerojatno je dobar primjer za sve ostale.

Related articles

Buro 24/7 Selection

Leave a comment

više