Search

Novi balet na programu zagrebačkog HNK

Novi balet na programu zagrebačkog HNK

"Kraljevi bogova"


Image: Mara Bratoš,
PR

Balet "Kraljevi bogova" kraljevski je proteklog vikenda zatvorio osmodnevni Muzički biennale Zagreb, a naći će se i na redovnom programu HNK

"Kraljevi bogova" nastali su u koprodukciji MBZ i HNK, s čijim je baletnim ansamblom i solistima glasoviti francuski koreograf Pascal Touzeau pripremio ovu baletnu predstavu, a originalnu glazbu skladali su mladi hrvatski skladatelji Ivana Kiš i Tomislav Oliver.

Balet se sastoji od dva dijela. Prvi se izvodi uz skladbu "Kompleksna poezija" Tomislava Olivera, a skladba Ivane Kiš u drugom dijelu zove se "Mehanizam sebičnoga gena". Obje skladbe na praizvedbi i premijeri izveo je Orkestar HNK pod ravnanjem maestra Diana Tchobanova. Riječi koje koreograf spominje uz prvi dio su virtuoznost i neoklasičnost, dok se drugi više oslanja na stvaranje atmosfere i emocija. Uz to, koliko god je plesačima komotnije plesati uz uvijek istu snimku, koreograf i plesači su se osobito veselili izazovu izvedbe uz orkestar i živu glazbu, koja je protekla besprijekorno, uz ovacije publike.

Novi balet na programu zagrebačkog HNK (фото 1)

"Pozornica i orkestar su dva različita svijeta, ali sve to, uključujući i čitavu ekipu iza scene kao i sve ljude u publici, predstavlja život kazališta i unosi u predstavu još veću energiju. Drago mi je što sam se mogao odazvati pozivu direktora Baleta HNK Leonarda Jakovine jer su mi se jako svidjeli i vaš grad, i baletni ansambl, i koncept predstave 'Kraljevi bogova' ", rekao je koreograf Pascal Touzeau.

Poznati datumi izvedbe baleta "Kraljevi bogova" zasad su 27. travnja i 3. svibnja.

Novi balet na programu zagrebačkog HNK (фото 2)

 

Related articles

Buro 24/7 Selection

više