Search

Novi lice za novo desetljeće: Šesnić & Turković kreirali novi vizualni identitet Muzeja za umjetnost i obrt

Novi lice za novo desetljeće: Šesnić & Turković kreirali novi vizualni identitet Muzeja za umjetnost i obrt

Redizajn je samo jedan od događaja u nizu kojim će se obilježiti 140 godina rada Muzeja

Tekst: BURO.


Image: Promo

Povodom velike obljetnice u kojoj MUO obilježava 140 godina postojanja kao jedan od najvećih i najstarijih hrvatskih muzeja, predstavljen je novi vizualni identitet koji potpisuju cijenjeni kreativci iz studija Šesnić & Turković.

Goran Turković, Irma Huić, Vesna Ledić, Marko Šesnić, Miroslav Gašparović

"Svjesni smo zahtjeva koje nove generacije i dinamičan tehnološki napredak postavljaju pred muzeje. Stoga smo pokrenuli niz aktivnosti s ciljem osuvremenjivanja postava koristeći nove IT tehnologije i interpretacije muzejskih sadržaja kao dijaloga inspirativne prošlosti i dinamične sadašnjosti u kojoj se intenzivno mijenjamo za izazove u budućnosti. Novi vizualni identitet samo je korak k ostvarenju naših ciljeva i ispunjenju potencijala koji muzej ima", istaknuo je ravnatelj Muzeja Miroslav Gašparović.

Novi lice za novo desetljeće: Šesnić & Turković kreirali novi vizualni identitet Muzeja za umjetnost i obrt (фото 1)

"Novim identitetom Muzej predstavlja novi pravac u radu, ali ne odbacuje svoje temelje kao sakupljača umjetnosti iz svih povijesnih razdoblja - jednakim će žarom prezentirati dizajn i fotografiju iz 21. stoljeća! Nama je čast da smo u društvu Ivana Picelja i Borisa Ljubičića kao treći dizajneri njihovog vizualnog identiteta", istaknuo je Goran Turković.

"Što se tiče dizajna, logotip je dizajniran po istim uzusima koji su vrijedili prije 60 godina, a vrijede i danas. Tako da se nadamo da će i naš logo živjeti bar 25 godina, kao prethodna dva. Vizualni identitet je zamišljen kao crno-bijela platforma koja služi za isticanje iznimno bogatog i raznolikog sadržaja koji muzej nudi. Iako je vizualni identitet podređen sadržaju koji prezentira, on neupitno ima snagu kojom jasno komunicira s javnošću te jednako tako dovoljno karaktera da gradi brand. Kao korporativna tipografija odabran je Brenner nagrađivanog hrvatskog tipografa i profesora Nikole Đureka", nadovezao se njegov kolega iz studija Marko Šesnić.

Tim Studija Šesnić&Turković

Dizajnerski studio Šesnić & Turković osmislili su i novi krovni slogan 'See Art Where Others Don't', odnosno 'Vidi umjetnost gdje drugi ne vide'. Brojne inačice tog slogana bit će baza buduće komunikacije Muzeja za umjetnost i obrt. Novim sustavom slogana, Muzej postaje jedna od rijetkih muzejskih kuća koja predstavlja najraznolikije vidove umjetničkog rada te njime pozivaju javnost da dijele njihovu vizuru.

Novi lice za novo desetljeće: Šesnić & Turković kreirali novi vizualni identitet Muzeja za umjetnost i obrt (фото 2)

Muzej pored novog vizualnog identiteta 140. godišnjicu obilježava i brojnim planovima za budućnost, a pripremaju se brojne izložbe, novi postavi u Zbirci dizajna i Zbirkama fotografije i fotografske opreme, izmijenjeni postavi u zbirkama satova, bjelokosti, stakla, metala i keramike, izložbu donacije visoke mode cijenjenog baletana hrvatskih korijena Yelka Yureshe, izdavanje prve monografije o povijesti Muzeja te međunarodni simpozij na temu uloge stalnih postava muzeja u suvremenom svijetu.

"Planovi za budućnost usmjereni su ka kontinuiranom razvoju, osuvremenjivanju i transformiranju MUO-a u mjesto susreta prošlosti i budućnosti različitih generacija posjetitelja s različitim interesima", dodao je ravnatelj Gašparović.

Leave a comment

više