Search

Novosti iz radionice čuda

Novosti iz radionice čuda

Numen/ForUse osmislili dva nova projekta


Image: Foto: numen.eu

Numenovci su ovih dana predstavili dva nova zanimljiva projekta od kojih je jedan razvojni prototip instalacije String, a drugi koncept projekta Tuft Rome

Novosti iz radionice čuda (фото 1)

 

Nakon zanimljivog Net Blow-up-a te japanske izvedbe njihove hvaljene i sjajne instalacije "Tape" potkraj godine, Numenovci su ovih dana predstavili dva nova zanimljiva projekta od kojih je jedan razvojni prototip instalacije String, a drugi koncept projekta Tuft Rome.

Poigravanje s percepcijom i dimenzijom prostora i dalje je prepoznatljivi segment njihovih instalacija, pa je upravo to jedna od glavnih odrednica nove instalacije String. Kao i kod New Blow-up-a i ovdje je riječ o samostojećoj formi na napuhavanje, no Numenovci sada u potpunosti redefiniraju oblik napuhane strukture i njene glavne karakteristike. Cilj autora je postići geometričnost vanjskog izgleda jednog objekta na napuhavanje, što je inače nemoguće zbog fizike napuhane forme, koja ih čini sferičnima. U projektu String ovo pravilo je "promijenjeno" primjenom tankih paralelnih užadi koje je pričvršćeno na rubove napuhane strukture, čineći tako njihove stranice paralelnima - što za rezultat ima napuhanu kocku, geometrijsku formu objekta.

String

Kada je forma Stringa u potpunosti napuhana spomenuta užad je napeta i potpuno ravna te dovoljno zategnuta da osigurava mogućnost kretanja čovjeka po konopcima. Ljudska tijela uhvaćena u ovu 3D mrežu, kao što je vidljivo na fotografijama, doimaju se kao da lebde u bijelom prostoru, podsjećajući tako na dadaističke kolaže. Kada se objekt ispuše konopci koji povezuju stranice se opuste, omogućujući tako jednostavno pospremanje instalacije i njezin transport.

Ova impresivna ideja Numenovaca još uvijek je u razvoju, objekt koji gledate je radna verzija testova prototipa, koji je rađen u okolici Beča u prosincu 2013. godine.

Druga novina iz Numenove kreativne radionice je skica za Tuft Rome, koncept prostorne instalacije za Macro muzej suvremene umjetnosti, projekt koji nije realiziran i nastao je kao natječajni rad.

Novosti iz radionice čuda (фото 2)

Oblikovne karakteristike Tuft Rome počivaju na sličnoj upotrebi materijala kao i dosadašnji Tuft projekti (Fluffy Harry kauč i projekt Tuft Pula), no ova varijanta trebala bi funkcionirati kao "levitirajuća" prostorna instalacija. Sama ploha materijala na koji se postavlja vuna može se trodimenzionalno transformirati, pa je ideja da su dvije prostrane tkanine postavljene u prostor, jedna točno iznad druge, no u nepravilnom rasteru pričvršćene za pod i strop te jedna za drugu. Na taj se način u "zoni" između spojeva dobivaju različiti prostori, vuneni "tuneli" i "pećine".

Novosti iz radionice čuda (фото 3)

Novosti iz radionice čuda (фото 4)

Novosti iz radionice čuda (фото 5)

Autor: Ivan Dorotić/Vizkultura

Related articles

Buro 24/7 Selection

više