Search

Od sada možete potpuno besplatno downloadati više od 150 tisuća umjetničkih djela iz pariških muzeja!

Od sada možete potpuno besplatno downloadati više od 150 tisuća umjetničkih djela iz pariških muzeja!

I to sve u visokoj rezoluciji

Tekst: M.M.


Neka od najvećih umjetničkih djela žive u pariškim muzejima. Slike Francisca da Goye, Paula Cézannea, Claudea Moneta te brojnih drugih art velikana već godinama borave u riznicama kulturnih institucija Grada svjetlosti, izložene kako bi zaljubljenici u umjetnost mogli uživati u njima. A zahvaljujući instituciji Paris Musées koja okuplja 14 gradskih muzeja, uživanje u remek djelima svjetske umjetnosti od sad će biti još jednostavnije.

Francisco da Goya, "La mujer y el potro, que los dome otro. El caballo raptor, disparate desenfrenado, n° 10"

Institucija Paris Musées je jučer je, naime, na svojoj web stranicu objavila fotografije 321,178 umjetničkih djela, uključujući fotografije, slike, novčiće i grafike, od kojih njih čak 150 tisuća spada u kategoriju javnog dobra što znači da ih korisnici mogu potpuno besplatno downloadati i to u visokoj rezoluciji (300 dpi), sasvim dovoljnoj da dnevni boravak ukrasite jednim povećim Monetom ili Picassom. I ne samo to, s obzirom na to da se radi o "javnom dobru", te je fotografije moguće koristiti i u komercijalne svrhe bez ikakve financijske naknade, stoji u priopćenju za medije.

Uz to, korisnici od sada mogu pregledavati i specijalno uređene digitalne izložbe, te na taj načina "jednostavno, trajno i besplatno koristiti fotografije u visokoj rezoluciji kao pomoć u istraživanju, predavanju i publikacijama", stoji u priopćenju.

 

Leave a comment

više