Search

Odličan interaktivni centar posvećen Ivani Brlić-Mažuranić

Odličan interaktivni centar posvećen Ivani Brlić-Mažuranić

Ivanina kuća bajke u Ogulinu


Image: Ivan Dorotić i Domagoj Blažević

Jedan od najvažnijih projekata suvremene kulturno-turističke ponude Hrvatske

Scenarij u kojem se multidisciplinarnost niza profesionalaca iz raznih struka spaja u uspješan, atraktivan, zabavan, interaktivan, suvremen i turistički itekako potentan projekt, čiji je važni sastojak bogata kulturna baština, u ovom vremenu u kojem živimo doima se poput priče iz bajke.

Ivanina kuća bajki

No jedan takav, doslovno bajkoviti scenarij, koji podrazumijeva sve navedeno, događao se unazad par godina, kulminirajući krajem 2013. godine kada je u Ogulinu otvoren Centar za posjetitelje Ivanina kuća bajki.

Ivanina kuća bajki

Kao nekom vječnom djetetu, koje je upravo na bajkama Ivane Brlić Mažuranić i svjetskih joj kolega odraslo, teško mi je objektivno sagledati projekt Ivanina kuća bajki bez subjektivnog oduševljenja čitavim konceptom i finalnom izvedbom. No sve činjenice vezane za ovaj projekt, i fotografije koje prate tekst u nastavku, uvjerit će vas da se u Ogulinu, kao posljedica metodičnog kolaboracijskog nadopunjavanja ideja, znanja i vještina niza aktera, dogodio jedan od najvažnijih projekata suvremene kulturno-turističke ponude Hrvatske.

Odličan interaktivni centar posvećen Ivani Brlić-Mažuranić (фото 1)

Omanja kuća u kojoj se Ivanina kuća bajki nalazi smještena je unutar zidina starog grada Ogulina, a radi se o nekadašnjoj ogulinskoj knjižnici. Sama zgrada niti svojom dimenzijom niti vanjskim izgledom ne otkriva da unutar sebe krije bezbrojan svijet bajke, mašte, interakcije, aktivnosti, zabave, znanja, smijeha, informacija, ilustracija, šarenila i kulturnog nasljeđa, slojevito pričajući o bajkovitom svijetu naše istaknute književnice Ivane Brlić Mažuranić.

Odličan interaktivni centar posvećen Ivani Brlić-Mažuranić (фото 2)

Ako kojim slučajem niste znali, Ogulin je grad u kojem je Ivana Mažuranić rođena, gdje je živjela do svoje 18 godine, do preseljenja u Slavonski brod. Upravo odrastanje u Ogulinu, ambijentalnost i upečatljivost prirodnih karakteristika ogulinskog krajolika, te lokalno povijesno nasljeđe nematerijalne baštine, predaja i legendi, bili su osnovna inspiracija za nastanak "Priča iz davnine", njezinog najpoznatijeg i najuspješnijeg djela.

Cijeli članak i sve fotografije pogledajte na Vizkultura.hr

Odličan interaktivni centar posvećen Ivani Brlić-Mažuranić (фото 3)

Autor: Ivan Dorotić

Related articles

Buro 24/7 Selection

više