Search

Održana prva Bijela noć u Zagrebu

Održana prva Bijela noć u Zagrebu

Brojne umjetničke intervencije i kulturna događanja

Urednik: Tina Kovačiček


Sinoć je u Zagrebu po prvi puta održana velika kulturna manifestacija Bijela noć (franc. Nuit Blanche) pruživši brojnim građanima i posjetiteljima nezaboravan doživljaj grada u ritmu umjetnosti

Građani su na različitim lokacijama u gradu uživali u brojnim umjetničkim intervencijama i kulturnim događanjima. Punih dvanaest sati, od 16 popodne do 4 sata ujutro, Zagreb se prepustio mašti i kreativnosti hrvatskih i inozemnih umjetnika koji su ga obogatili različitim kulturnim formama, od animacija, koncerata, izložbi do ulične umjetnosti, svjetlosnih i zvučnih instalacija i performansa. Bijelom noći, događanjem kojim se Zagreb pridružuje drugim svjetskim gradovima, na najljepši se mogući način proslavila bogata višemjesečna francusko-hrvatska razmjena te obilježilo zatvaranje manifestacije Rendez-vous, festival Francuske u Hrvatskoj.

Održana prva Bijela noć u Zagrebu (фото 1)

Održana prva Bijela noć u Zagrebu (фото 2)

Koncept Nuit Blanche, Bijele noći originalno je osmišljen u Parizu 2002. godine te je danas ondje, ali i u drugim svjetskim gradovima jedan od najvažnijih kulturnih događaja godine. Prvi put Bijelu noć u Zagreb doveo je Rendez-vous, festival Francuske u Hrvatskoj, a program cjelokupnog događanja nastao je u suradnji s brojnim kulturnim institucijama kao što su Galerija Klovićevi dvori i manifestacija Na Gornjem gradu, Ganz novi festival i Goethe-Institut, Muzej suvremene umjetnosti, HAZU, Dan otvorenog trga na Trgu maršala Tita (HNK, Muzička akademija, MUO, Hrvatski školski muzej, ADU) i Lado.

Održana prva Bijela noć u Zagrebu (фото 3)

Održana prva Bijela noć u Zagrebu (фото 4)

Održana prva Bijela noć u Zagrebu (фото 5)

Održana prva Bijela noć u Zagrebu (фото 6)

Održana prva Bijela noć u Zagrebu (фото 7)

Related articles

Buro 24/7 Selection

više