Search

Oscar 2019: \"Green Book\" proglašen je najboljim filmom, a Lady Gaga i Bradley Cooper imali su nastup za pamćenje

Oscar 2019: "Green Book" proglašen je najboljim filmom, a Lady Gaga i Bradley Cooper imali su nastup za pamćenje

"Bohemian Rhapsody" osvojio je najviše Oscara, njih ukupno 4


Image: Getty

Sva holivudska svita sinoć je bila na samo jednom mjestu, 91. po redu svečanoj dodjeli Oscara u Los Angelesu u Dolby Theatreu. Kako to obično biva, sam prijenos započeo je oko 00.30 sati s famoznim red carpetom koji se standardno vrtio oko toga tko je sve došao i što je odjenuo, ali o tome detaljno u nekom od narednih BURO. članaka.

Za početka, vjerujem da ste i vi kao i mi ovih dana puno špekulirali i nagađali tko bi sve kući mogao otići sa zlatnim kipićem isto kao što vjerujem da ste imali i neke svoje favorite, no to klupko neizvjesnosti konačno se sinoć raspetljalo i dobili smo dobitnike. Neki će odmah reći očekivane, neki da se tom scenariju nisu nadali, neki će pak reći kako nisu opravdani, ali činjenica je da je Akademija odlučila svoje, pa krenimo redom. U najbitnijoj kategoriji, onoj najboljeg filma, konkurencija je bila prilično jaka, no Oscar je otišao tzv. miljeniku publike, filmu "Green Book" redatelja Petera Farrellyja ("Glup i gluplji") kojem su mnogi i predviđali pobjedu. Realno, jedan je to od onih filmova kojem će se publika uvijek rado vraćati, a ako pozornije promotrite cijeli koncept filma, riječ je o uratku koji ima baš sve "oscarovske karakteristike". 

Oscar 2019: "Green Book" proglašen je najboljim filmom, a Lady Gaga i Bradley Cooper imali su nastup za pamćenje (фото 1)

Kada govorimo o redatelju, tu nije bilo velike dvojbe, ono o čemu se nagađalo sve ovo vrijeme samo je potvrđeno, a zlatni kupić otišao je u ruke briljantnog Alfonsa Cuaróna za njegovu "Romu". Situacija u kategoriji najboljeg glumca bila je pak prilično neizvjesna. Ako ste pogledali većinu filmova onda ćete sigurno reći kako je bilo puno različitih, ali sjajnih uprizorenja. No, Akademija je ove godine nagradila Ramija Maleka za ulogu Freeddieja Mercuryja u filmu "Bohemian Rhapsody" koji je ujedno najnagrađivaniji film na sinoćnjoj dodjeli. Naime, dobio je četiri Oscara. 

Oscar 2019: "Green Book" proglašen je najboljim filmom, a Lady Gaga i Bradley Cooper imali su nastup za pamćenje (фото 2)

Jednako napeto bilo je i u kategoriji najbolje glumice, a favoritkinja je bilo nekoliko. I dok su svi upirali prstom u Glenn Close i da je vrijeme da konačno ona ode kući s kipićem, mnogi su vrlo često sugerirali debitanticu Yalitzu Aparicio, ali i Lady Gagu. No, nagrada je otišla u ruke talentirane Olivije Colman za ulogu u filmu "The Favourite" redatelja Yorgosa Lanthimosa. 

U kategorijama najboljih sporednih glumaca nije se dogodilo ništa spektakularno, a nagrade se otišle u ruke onih za koje se i inicijalno sumnjalo. Oskarovac Mahershala Ali je definitivno u filmu "Green Book" briljirao pa Oscar u kategoriji najboljeg sporednog glumca nije neko iznenađenje, dok je u istoj ženskoj kategoriji nagrada pripala Regini King za ulogu u filmu "If Beale Street Could Talk".

Oscar 2019: "Green Book" proglašen je najboljim filmom, a Lady Gaga i Bradley Cooper imali su nastup za pamćenje (фото 3)

Kad govorimo o drugim kategorijama one izgledaju ovako: najboljim stranim filmom proglašena je "Roma" (Alfonso Cuaron), najbolji dugometražni dokumentarni film je "Free Solo", a najbolji animirani film je "Spider-Man: Into the Spider-Verse". Oscara za najbolju šminku i frizuru dobio je film "Vice", a za najbolju kostimografiju film "Black Panther". Nagrada Oscar za najbolji izvorni scenarij otišla je u ruke trojca Nicka Vallelonge, Briana Currieja i Petera Farrellyja za film "Green Book", dok je najboljim adaptiranim scenarijem proglašen onaj za film "BlacKkKlansman" koji potpisuju Charlie Wachtel, David Rabinowitz, Kevin Willmott i Spike Lee prema knjizi Rona Stallwortha.

Oscar 2019: "Green Book" proglašen je najboljim filmom, a Lady Gaga i Bradley Cooper imali su nastup za pamćenje (фото 4)

Kada govorimo o glazbi, najbolja izvorna glazba je filma "Black Panther" (Ludwig Göransson) dok je Oscar za najbolju pjesmu očekivano osvojila "Shallow" iz filma "A Star Is Born" koju su sinoć live i moćno izveli i glavni akteri, Lady Gaga i Bradley Cooper što je ujedno bio i hajlajt događaj večeri, a mi vam njihov emotivni nastup donosimo u nastavku. Ono što na kraju možemo zaključiti jest da je oscarovska večer bila prilično "mirna", mogli bismo reći čak i pomalo dosadna, a tom je djelomično kumovao i izostanak samih voditelja koji su u većini slučajeva dosad samoj ceremoniji ipak dali neki poseban i upečatljiv karakter. Hoće li to biti praksa i narednih godina, ne znamo, no činjenica je da oni kao takvi nedostaju. Toliko od nas po ovom pitanju, sve do iduće dodjele... 

Detaljni popis nagrađenih možete pronaći na službenoj Oscar stranici, a uskoro vam na BURO. portalu donosimo i iscrpni oscarovski fashion izvještaj. 

 

Related articles

Buro 24/7 Selection

Leave a comment

više