Search

Otok Palagruža ovih dana živi umjetnost

Otok Palagruža ovih dana živi umjetnost

Izložba "Susret"

Image: Stjepan Tarfa

Umjetnost proviruje u najčudnije kutke te posjeti i najudaljenija mjesta, tako je Natalia Borčić na čuvenu Palagružu dovela svježinu u obliku fantastične izložbe

Drugu godinu zaredom izložba "Umjetnost u svjetionicima" okuplja umjetnike iz cijele Hrvatske. Ove je godine 26. srpnja svoje radove predstavilo 13 izlagača. Zanimljivost ove izložbe leži u tome što umjetnici nisu ograničeni u izboru radova koje će predstaviti, oni zapravo mogu izložiti ono čime se inače bave. Na takav način dolazi do susreta različitih stilova, načina razmišljanja, radova i pogleda na umjetnost. U ovoj je izložbi uživao mali broj ljudi, upravo iz razloga što je otok Palagruža najudaljeniji u Hrvatskoj, ali oni koji su imali prilike posjetiti ovu genijalnu izložbu uživali su u ljepotama radova kao i ljepotama Palagruže.

Otok Palagruža ovih dana živi umjetnost (фото 1)

Organizatorica Natalia Borčić započela je ovaj projekt nakon razgovora sa svojom majkom koja je bila očarana Palagružom. Kako na Visu, rodnom mjestu, nije mogla pronaći adekvatan prostor, ideja o prekrasnom svjetioniku usred divljine i tišine činila se kao dobra zamisao. 

Otok Palagruža ovih dana živi umjetnost (фото 2)

Organiziranje izložbe na ovakvom neobičnom mjestu odskače od događanja koji se zbivaju na uobičajenim mjestima pa je time poruka događaja jasnija i vidljivija. Svjetionik je svojevrsna metafora. Prikaz čovjeka koji djeluje kao svemir sam za sebe i kojem se često vrlo teško prilazi zbog raznih prepreka. Ovom izložbom ističu se sličnosti, ali i različitosti te važnost susreta, sudara i prihvaćanja istih. Osim društvenih odnosa, ovim putem autorica je željela naglasiti i važnost vraćanja čovjeka iskonskoj prirodi kao svome sastavnom dijelu.

Otok Palagruža ovih dana živi umjetnost (фото 3)

Otok Palagruža ovih dana živi umjetnost (фото 4)

Related articles

Buro 24/7 Selection

više