Search

Hrvatska sudjeluje na trinaestom Praškom kvadrijanalu

Hrvatska sudjeluje na trinaestom Praškom kvadrijanalu

Program će trajati od 18. do 28. lipnja


Image: PR

Praški kvadrijenale međunarodna je platforma izložbi kazališne scenografije, kostimografije i arhitekture, a održava se svake četvrte godine u Pragu, od 1967.

Profilirala se kao relevantna točka presjeka recentnih događanja u scenografiji i drugim disciplinama vezanim uz dizajn i arhitekturu na području kazališne umjetnosti. Posljednjih godina obuhvaća i brojne druge aktivnosti kojima povezuje čitav grad, uključujući mnoge izvedbene programe. Ove godine Hrvatska se predstavila izložbenom koncepcijom "Intangible / Neopipljivo", a izložbu potpisuje devet umjetnika koji predvode timove umjetnika performansa, redatelja i scenografa.

Hrvatska sudjeluje na trinaestom Praškom kvadrijanalu (фото 1)

Sudionici iz Hrvatske su Nikola Radeljković, Marko Golub i Igor Ružić, čija su djela realizirana u razdoblju od proteklih šest godina, a predstavljena su u formi kratkih filmova. Sami filmovi kombinacija su dokumentarnog video materijala, deskriptivnog pripovijedanja i govora u prvom licu. Filmovi koji su nastali u suradnji s HRT-om 3 moći će naknadno biti korišteni i izvan konteksta Kvadrijenala te će se tijekom manifestacije moći pogledati na trećem programu HRT-a. 

Hrvatska sudjeluje na trinaestom Praškom kvadrijanalu (фото 2)
Glavni dio manifestacije posvećen je nastupima preko 60 zemalja iz cijelog svijeta, a otvoren je od 18. do 28.  lipnja, a teme Kvadrijenala su: Glazba, Vrijeme, Politika. Teme su zamišljene kao moguća inspiracijska polazišta za kustose nacionalnih izložbi. Za svaku temu Kvardijenala zaduženi su različiti kustosi iz svih dijelova svijeta. Simon Banham iz Velike Britanije, kazališni scenograf i sveučilišni profesor zadužen je za temu Vrijeme, za Politiku Aby Cohen iz Brazila koja je samostalni dizajner scenografije, a Glazbu Čeh Jiri Herman, režiser opere u Pragu. 

Hrvatska sudjeluje na trinaestom Praškom kvadrijanalu (фото 3)

Related articles

Buro 24/7 Selection

više