Traži

Ovako izgleda projekt koji će Hrvatsku predstavljati na ovogodišnjem 16. Venecijanskom bijenalu

Ovako izgleda projekt koji će Hrvatsku predstavljati na ovogodišnjem 16. Venecijanskom bijenalu

"Oblak Pergola / Arhitektura gostoljubivosti"


Fotografija: Ministarstvo kulture

Otvorenje će biti 25. svibnja, a izložba će se moći pogledati za trajanja ovogodišnjeg bijenala, od 26. svibnja do 25. studenoga.

Posrijedi je izložba "Oblak Pergola / Arhitektura gostoljubivosti" autora Alise Andrašek, Vlatke Horvat, Maje Kuzmanović i Brune Juričića. Bit će postavljena u Hrvatskom paviljonu koji je smješten u atraktivnoj lokaciji u Arsenalu i prostire se na 70 četvornih metara.

Temeljem raspisanog Javnog poziva za isticanje kandidature za povjerenika hrvatskog nastupa na Venecijanskom bijenalu, povjerenikom je imenovan Bruno Juričić. Javnim pozivom bio je obuhvaćen širok spektar praksi i promišljanja na području arhitekture i urbanizma, a odabrani prijedlog, projekt "Oblak- Pergola / Arhitektura gostoljubivosti" temelji se na kreativnoj sinergiji četvero autora iznimnih međunarodnih karijera: arhitekata Alise Andrašek i Brune Juričića, vizualne umjetnice Vlatke Horvat te intermedijalne umjetnice Maje Kuzmanović. Ministrica kulture dr. sc. Nina Obuljen Koržinek istaknula je kako budžet hrvatskog paviljona iznosi 760.000 kuna. Trošak prostora iznosi 70.000 eura ili približno 532.000 kuna.

Bruno Juričić je projekt "Oblak Pergola / Arhitektura gostoljubivosti" predstavio kao suradnički site-specific ambijent, instalaciju koja prelazi granice arhitekture, umjetnosti, robotike i modela kompjutorskog programiranja. Izložba je osmišljena kroz interakciju triju intervencija: Crtež oblaka (Cloud drawing) Alise Andrašek i Bruna Juričića, Umiriti oči (To Still the Eye) Vlatke Horvat i Efemeran vrt (Ephemeral garden) Maje Kuzmanović.

U skladu s temom Freespace koju su kao dominantni koncept odredile umjetničke direktorice Bijenala, irske arhitektice Yvonne Farrell i Schelly McNamara, naš projekt fokusira se na iskustvo bivanja pod pergolom koja omogućuje igru s okolišem, mobilizirajući ekološke, prirodne elemente i otvarajući prostor za poetiku življenja.

Pergola je satkana od inovativnih, računalno generiranih modula i nalikuje trodimenzionalnoj čipki”, istaknuo je Bruno Juričić, dodavši kako je njihovu stručnom timu veliku pomoć pružala kustoska savjetnica Branka Benčić, dok je organizacija izložbe povjerena Modernoj galeriji u Zagrebu. Otvorenje će biti 25. svibnja, a izložba će se moći pogledati za trajanja ovogodišnjeg bijenala, od 26. svibnja do 25. studenoga.

Povezani tekstovi

Buro 24/7 izbor

Napišite komentar

više