Search

\"Ples na rubu\" - Marina Abramović i Riccardo Tisci

"Ples na rubu" - Marina Abramović i Riccardo Tisci

Isječak iz intervjua za Dazed Digital

Tekst: BURO.


Iako je Marina Abramović svoju karijeru započela solo performansima, u posljednje vrijeme radi naglasak na grupne umjetničke projekte. S Riccardom Tiscijem surađivala je na baletu "Boléro" gdje je on izradio kostime za plesače. "U radu kontroliram sve", rekla je Marina. "Ali najzanimljiviji dio rada s nekim je donošenje sebe i svojega 'Ja' u tu suradnju."

U intervjuu "Marina i Tisci. Ples na rubu" za Dazed Digital, dizajner i umjetnica performansa otkrili su ponešto o zajedničkom projektu, operi i svojim odnosima.

Sjećate li se vašeg prvog susreta?

Tisci: Prije 6 godina AnOther Magazine predložio mi je da radim na jednom projektu s umjetnikom. Znao sam mnogo ljudi iz svijeta umjetnosti, ali sam htio neko svježe lice. Tako sam našao Paola Canevarija. Susreli smo se u New Yorku i odmah pronašli zajednički jezik, možda zato jer smo oboje Talijani. Jednom me pozvao na večeru, a tamo sam ugledao njegovu ženu - Marinu. Predivnu, energičnu, superseksualnu. Kada sam otišao, Marina mi nije izlazila iz glave, divio sam se njenim radovima.

Marina: Za vrijeme drugog posjeta počeli smo razgovarati. Odmah je priznao da voli moje radove i momentalno smo postali prijatelji. Čak i nakon razvoda s Paolom smo se nastavili družiti; imamo mnogo toga zajedničkog.

Tisci: Sjećam se našeg prvog razgovora. Marina je pričala o životu, a ja o politici. Zaključio sam da je vesela i vrlo inteligentna. Sve smo prošli zajedno, ljubav, probleme, dobre i loše stvari.

Kako biste opisali jedan drugoga?

Marina: Riccardo je vrlo usredotočen i dobar čovjek. Nikada nije zavidan. Ima prekrasan smisao za humor. Uvijek priča grozne ogavne šale. (smijeh)

Tisci: Za mene je Marina cijeli svijet. Crna je i bijela, romantična i bezosjećajna, lijepa i strašna. Elegantna je. Ima ljepotu, pamet i određenu mekoću. Ako pogledate naš rad mislit ćete da smo ludi, ali kao čovjek Marina je zabavna i topla.

"Ples na rubu" - Marina Abramović i Riccardo Tisci (фото 1)

Sjećate li se svog prvog dojma opere?

Marina: Moja majka je bila vrlo stroga. Čitala sam samo one knjige koje mi je ona dala. Nisam ni znala da postoje Beatlesi i Rolling Stonesi. Moje obrazovanje su Bach, Mozart, Vivaldi i opera.

Tisci: Potječem iz siromašne obitelji i nikada nismo imali novca za operu. Kada sam prvi puta ušao u La Scalu, trnci su mi krenuli tijelom i htio sam zaplakati. Već tada sam počeo maštati kako ću jednom raditi kostime za operu.

"Ples na rubu" - Marina Abramović i Riccardo Tisci (фото 2)

Marina Abramović i Riccardo Tisci

U čemu leži posebnost "Boléra"?

Tisci: U seksualnosti. Ona se ispoljuje u mom dizajnu. Plesači su poput skulptura koje se miču - njihovi pokreti su nevjerojatni. Sjećam se kad sam predložio da budu odjeveni samo u malo čipke, htio sam stvoriti nešto organsko, lijepo i prirodno.

Marina: "Boléro" se zasniva na repeticijama koje su me nadahnule. Pratiti one koji dolaze u stanje transa. Za mene on predstavlja ljubav, smrt, zavist i strast. Scenografija je slika iz svemira, s crnim rupama. Plesači utjelovljuju stvarnost, ali u vidu bajki.

Tekst: D.Č./L.B.

Related articles

Buro 24/7 Selection

Leave a comment

više