Search

Pogledajte koji zanimljivi naslovi na 15. ZagrebDox stižu sa Sundancea, Berlinalea i Trsta

Pogledajte koji zanimljivi naslovi na 15. ZagrebDox stižu sa Sundancea, Berlinalea i Trsta

Atraktivni recentni dokumentarci koji bi vas mogli zanimati


Nekoliko sjajnih dokumentaraca uvrštenih u programe uglednih međunarodnih filmskih festivala kao što su Sundance, Berlinale i Trst gledamo i na ovogodišnjem ZagrebDoxu. Sa Sundancea i Berlinalea u ZagrebDoxovu regionalnu konkurenciju dolazi "Veerin čarobni život" (The Magic Life Of V) redatelja Tonislava Hristova. To je film o Veeri, dvadesetpetogodišnjoj djevojci koja se pokušava riješiti trauma iz djetinjstva preko LARP-a (Live Action Role-Playing). Ona tako postaje V, glavna junakinja svoje priče koja sad može učiniti ono što Veera ne može - susresti se i suočiti s ocem. 

Netom nakon prikazivanja u službenim programima Međunarodnog filmskog festivala u Berlinu zagrebačka publika će u regionalnoj konkurenciji moći pogledati kosovski film "U sredini" (In Between) Samira Karahode i "Kamene govornike" (The Stone Speakers) Igora Drljače, koji je nastao u koprodukciji Kanade i Bosne i Hercegovine. 

Pogledajte koji zanimljivi naslovi na 15. ZagrebDox stižu sa Sundancea, Berlinalea i Trsta (фото 1)

"U sredini" prati braću i sinove koji žive u inozemstvu i grade identične kuće kako bi izrazili jednakost i solidarnost u obitelji. Karahoda pritom otvara šire društveno pitanje i pita se kako izgleda život onih koji su iz ekonomskih razloga otišli i sad se pokušavaju uklopiti u kulturu koja nije njihova. U sredini je prvi kosovski film koji je ušao u službenu konkurenciju Berlinalea, a regionalnu premijeru imat će na ZagrebDoxu. Kameni govornici pak prikazuju razvoj alternativnog turizma u poslijeratnoj Bosni i Hercegovini, državi čije je društvo još duboko podijeljeno, a ekonomija se nikada nije oporavila od posljedica rata. Međugorje, slana jezera u Tuzli, Andrićgrad u Višegradu i piramide u Visokom najpoznatije su takve turističke atrakcije i izvor zarade lokalnom stanovništvu. To su mjesta na kojima se miješaju povijest, religija, politika i folklor stvarajući nove pripovijesti o Bosni. Film je premijerno prikazan na festivalu u Torontu. 

Pogledajte koji zanimljivi naslovi na 15. ZagrebDox stižu sa Sundancea, Berlinalea i Trsta (фото 2)

S filmskog festivala u Trstu na ZagrebDox stižu čak tri zanimljiva naslova. U programu Majstori doxa gledamo "Bodljikavu žicu" (Border Fence) Nikolausa Geyrhaltera i "Putinove svjedoke" (Putin’s Witnesses) Vitalija Manskog, a regionalna konkurencija ugošćuje "Mađarsku 2018." (Hungary 2018) Eszter Hajdú. 

U "Bodljikavoj žici" Geyrhalter progovara o aktualnoj temi izbjeglica. Film dokumentira prostor alpske granice Brenner, gdje je 2016. godine austrijska vlada najavila izgradnju granične ograde predviđajući skretanje izbjegličkih putova u Italiju nakon zatvaranja balkanske rute. Brenner je prikazan kao poprište promjene unutarnje europske politike, a opisuje se preko redatelju svojstvenih preciznih snimki i dugih razgovora s policajcima, mještanima, planinarima, poljoprivrednicima, gostioničarima. Stanovnici se podjednako boje ograde i priljeva izbjeglica u njihovu domovinu. Taj mali prostor otkriva svu šarolikost političkih stavova o temi koja utječe na cijelu Europu. Film je nagrađen na festivalu Diagonale u Grazu, a prikazan je i na IDFA-i.

Pogledajte koji zanimljivi naslovi na 15. ZagrebDox stižu sa Sundancea, Berlinalea i Trsta (фото 3)

Novi dokumentarac Vitalija Manskog "Putinovi svjedoci" prati događaje koji počinju 31. prosinca 1999. godine kad je Jeljcin kao prvi demokratski odabran predsjednik Rusije predao svoju vlast Vladimiru Putinu. U to vrijeme redatelj Manski radio je kao urednik dokumentarnog programa ruske državne televizije i imao je pristup ruskom predsjedniku i njegovu političkom usponu. Malotko je tada pretpostavljao da će Putin vladati sve do danas. Manski se s odmakom od gotovo dvadeset godina vraća svom arhivskom materijalu propitujući vlastitu ulogu u trenutku povijesne prekretnice. Film je dosad prikazan na brojnim međunarodnim festivalima, uključujući i IDFA-u, a osvojio je nagrade u Stockholmu, Camdenu i Karlovim Varima.

Pogledajte koji zanimljivi naslovi na 15. ZagrebDox stižu sa Sundancea, Berlinalea i Trsta (фото 4)

"Mađarska 2018." nas vodi iza kulisa demokracije politički devastirane Mađarske. Dvadeset i osam godina nakon pada komunizma i uoči novih predsjedničkih izbora Mađarska je 2018. godine stigla na političko raskrižje. Hoće li se zemlja upustiti u još četiri godine krajnje desničarskog populizma s Viktorom Orbánom i njegovom strankom Fidesz ili će bivši premijer Ferenc Gyurcsány i njegova proeuropska ljevičarska stranka prevladati? "Mađarska 2018." više je od prikaza političke bitke, to je film o porastu nacionalizama i desničarskog ekstremizma u Europi. Ovaj važan i simptomatičan film za trenutačnu europsku i regionalnu političku situaciju prikazan je u konkurenciji dugometražnog filma na IDFA-i. Više o svemu pratite na službenim stranicama festivala. 

Related articles

Buro 24/7 Selection

Leave a comment

više