Search

Pogledajte performans Marine Abramović u zagrebačkom MSU

Pogledajte performans Marine Abramović u zagrebačkom MSU

"Art must be beautiful, artist must be beautiful"


Image: buro247 arhiva

Prijedlog gdje možete provesti nedjelju navečer!

Umjetnica Ina Sladić prva je dobila službeno odobrenje Marine Abramović za ponovno izvođenje njezina performansa Art must be beautiful, artist must be beautiful iz 1975. godine. Izvest će ga večeras u 19 sati u zagrebačkom MSU.

Slavna umjetnica Marina Abramović 1975. na Charlottenburg Art Festivalu u Kopenhagenu prvi je put izvela performans Art must be beautiful, artist must be beautiful, fokusirajući se na tada važno pitanje koje je lebdjelo u zraku: treba li umjetnost biti lijepa prema definiciji ljepote malograđanskih salona ili umjetnost mora iskazati kritičke pozicije naspram društvene stvarnosti i ne obazirati se na klasične definicije lijepog. Tih je godina međunarodna scena bila okupirana djelima konceptualnih umjetnika čije je poimanje ljepote bilo oprečno građanskom, dapače, intenzivno se radilo na prevrednovanju samog pojma lijepog u umjetničkom djelu.

Marina Abramović uz konstataciju (pitanje) umjetnost mora biti lijepa dodaje i osviještenu rodnu temu umjetnica mora biti lijepa, relativizirajući time činjenicu da se žena, k tome i umjetnica, i to ne samo u patrijarhalnim, konzervativnim društvima, već i u liberalnim umjetničkim krugovima, doživljavala kao neka vrsta uljeza u muški svijet. Umjetnica je dinamizirala gestu češljanja kose tijekom jednosatnog ponavljanja teksta i radnje do ruba fizičke izdržljivosti pa se taj performans, kao i nekolicina drugih iz tog vremena u kojima radikalno postupa sa svojim tijelom, smatraju prekretnicom upravo u umjetnosti performansa kada tijelo umjetnika postaje umjetnički medij. Suradnja Ine Sladić s Marinom Abramović traje od 2012. godine, od kada je u sklopu nekoliko izložbi i festivala hrvatska izvedbena umjetnica nanovo izvela performanse Luminosity i Centerpiece.

 

Related articles

Buro 24/7 Selection

više