Search

Povratak u djetinjstvo: Velikom izložbom slavi se 60 godina zagrebačke škole crtanog filma

Povratak u djetinjstvo: Velikom izložbom slavi se 60 godina zagrebačke škole crtanog filma

"Od imaginacije do animacije"

Urednik: BURO.


Image: PR

Profesor Baltazar, Mali leteći medvjedići, Inspektor Maska, Maxi Cat, Surogat - neki od najljepših dana djetinjstva ovih dana pretočeni su u veliku izložbu koja se 30. siječnja otvara u Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu. Multimedijalnom izložbom "Od imaginacije do animacije - 60 godina zagrebačke škole animiranog filma" MSU ulazi u novu godinu, a izložba će prikazivati vrijednu arhivsku građu Zagreb filma, Hrvatskog državnog arhiva i privatnih zbirki koje uključuje crteže, skice, celove i autentične predmete.

Borivoj Bordo Dovniković, Ljubitelji cvijeća (1971.)

Izložba je posvećena stvaralačkim vrhuncima institucije osnovane 1953. godine, posvećenu slavnim umjetničkim ostvarenjima nastalima u okviru te institucije, koja je kroz šest desetljeća proizvela više od dvije tisuće animiranih, dokumentarnih, edukativnih i igranih filmova te reklamnih spotova. Povijesti Zagreb filma pripada globalno prepoznatljiv fenomen Zagrebačke škole crtanog filma, više od 500 nagrada, među kojima posebno mjesto zauzima prestižna nagrada Američke filmske akademije Oscar za najbolji animirani film dodijeljena 1962. godine "Surogatu" Dušana Vukotića. K tome dodajemo i tri nominacije za Oscara - 1964. za film "Igra" Dušana Vukotića, zatim 1973. za "Tup-tup" Nedeljka Dragića i 1980. za film "Lutka snova" u režiji Boba Godfreya i Zlatka Grgića, a tu su i brojne druge nagrade na domaćim, europskim i svjetskim filmskim festivalima i festivalima animiranih filmova.

Vatroslav Mimica, Jaje (1959.)

Studio za crtani film osnovan je 1956. pod okriljem Zagreb filma i tada započinje intenzivno razdoblje razvoja umjetničke animacije. Zbog originalnog pristupa i specifičnog postupka animacije, izbora tema i visoke likovne kvalitete, taj je koncept već prvom pojavom na filmskom festivalu u Cannesu 1958. pobudio iznimno zanimanje te ga francuski kritičari George Sadoul i André Martin nazivaju Zagrebačkom školom crtanog filma. Na izložbi će posjetitelji moći doživjeti atmosferu studija za crtane filmove uz brojne interaktivne sadržaje i popratne programe. Izložba je to koja će u vama evocirati najljepša sjećanja, koja će vas vratiti u dane razigranosti i bezbrižnosti, a vašoj će djeci priuštiti iskustvo vraćanja u dane djetinjstva svojih roditelja.

Leave a comment

više