Search

Predstavljen ovogodišnji program Animafesta. Očekuje nas preko 350 filmova

Predstavljen ovogodišnji program Animafesta. Očekuje nas preko 350 filmova

Koji će se održati od 4. do 9. lipnja


Image: PR

U Muzeju za umjetnost i obrt održana je konferencija za medije u povodu skorašnjeg 28. Svjetskog festivala animiranog filma - Animafest Zagreb 2018. čiji raznovrstan i bogat program s više od 350 filmova od 4. do 9. lipnja Zagreb ponovno postavlja u globalno središte animiranog filma...

Program Animafesta Zagreb 2018. predstavili su umjetnički ravnatelj festivala Daniel Šuljić, producentice festivala Paola Orlić i Matea Milić, te članica selekcijske komisije Natjecanja studentskog filma Petra Balekić, dok je ovogodišnju suradnju Animafesta i Muzeja za umjetnost i obrt (MUO) povodom proslave 50. obljetnice animirane serije Profesor Baltazar najavila Vesna Jurić Bulatović iz Odjela marketinga i PR-a MUO. O ovogodišnjoj festivalskoj ilustraciji i špici, nadahnutoj središnjim Animafestovim tematskim programom posvećenim hororu, govorio je slikar i ilustrator Stipan Tadić, dok je u ime gradonačelnika Milana Bandića okupljene pozdravio Nikola Stojadinović iz Ureda za kulturu Grada Zagreba.

Predstavljen ovogodišnji program Animafesta. Očekuje nas preko 350 filmova (фото 1)

Daniel Šuljić izjavio je kako je između više od 1800 pristiglih filmova iz 76 zemalja svijeta, što je rekordan broj prijava u posljednjih nekoliko godina, njih 44 odabrano za prestižno Veliko natjecanje kratkometražnog filma, u kojem i samo sudjelovanje nominira za European Animation Award, dok pobjeda garantira i natjecanje za nagradu Oscar. 46 filmova bit će prikazano u Natjecanju studentskog filma, a 18 u Natjecanju hrvatskog filma. Kako u Velikom i Natjecanju studentskog filma sudjeluje i 5 hrvatskih filmova, uz još 4 u također međunarodnoj konkurenciji Natjecanja filmova za djecu, Šuljić je naglasio kako je posebno ponosan na Jelenu Oroz koja je već prvim samostalnim filmom Dva za dva izborila Veliko natjecanje, Veljka Popovića i njegove Vaskom Lipovcem nadahnute Bicikliste koji će nakon Animafestova Velikog natjecanja igrati i u službenom programu Annecyja, te na Kako se kalio čelik afirmiranog vizualnog umjetnika Igora Grubića na kojem su radili i animatori David Lovrić i Marko Meštrović, no kako o svijetloj budućnosti hrvatske animacije snažno svjedoče i Katarina Jukić (Paranoja paranoje) i Marko Belić (Flimflam) u studentskoj konkurenciji. U Natjecanju filmova za djecu sudjeluju pak Milan Trenc, Ivana Guljašević, Denis Alenti i Miran Miošić. Uzevši u obzir i kako Hrvatsko natjecanje čini čak 18 filmova Šuljić je istaknuo da je hrvatska animirana produkcija vrlo zdrava te iz godine u godinu snažno napreduje.

Predstavljen ovogodišnji program Animafesta. Očekuje nas preko 350 filmova (фото 2)

Šuljić je uputio i na nacionalni i žanrovski presjek Velikog natjecanja, kojim brojčano dominiraju filmovi iz Francuske, Belgije, Njemačke, Nizozemske i Hrvatske. 

"Ako tematski program Animafesta ove godine nudi poslastice ljubiteljima strave i užasa, u Velikom natjecanju na svoje će doći poklonici nekih sasvim drugih žanrova - prije svega komedije i obiteljskog filma, podjednako iz roditeljske i dječje perspektive. Neuobičajeno velik broj filmova bit će zasigurno zanimljiv i širokoj publici. Tu je i mnogo političkih radova, s određenim brojem zanimljivih animiranih dokumentaraca, kao i onih snažno oslonjenih na glazbu. Valja naglasiti i kako je u animiranom filmu na globalnoj razini, baš kao i u Hrvatskoj, sve više redateljica." rekao je Šuljić. 

Predstavljen ovogodišnji program Animafesta. Očekuje nas preko 350 filmova (фото 3)

Šuljić je podcrtao i zvjezdana imena od kojih se mnoga očekuju i u Zagrebu. Prije svega to su oskarovski umjetnički i životni parovi: David Fine i Alison Snowden s filmom Animal Behaviour te Ru Kuwahata i Max Porter s Negative Space, također potencijalni favoriti publike. Na Animafestu 2018. moći će se vidjeti i filmovi o Woodyja Allenu i The Velvet Undergroundu, kao i djela animacijskih zvijezda kakve su Georges Schwizgebel, Rosto, Riho Unt, Marta Pajek, Saša Svirskij i Sawako Kabuki skloni kontroverzi, Ivan Maksimov, Boris Labbé koji dolazi sa svojim novim remek-djelom, perjanice suvremene kineske animacije Xu An i Xi Chen te Alice Guimarães i Mónica Santos - autorice hit animiranog filma Amélia & Duarte koje dolaze s novim radom, noir krimi-komedijom Between The Shadows. U nenatjecateljskom programu Svjetska panorama također se prikazuju novi filmovi velikana animacije poput Paula Driessena i Dona Hertzfeldta.

Osim natjecateljskih, Animafest će publici ponuditi i brojne tematske, popratne i posebne programe i događanja. Središnja tema žanr je horora.

Predstavljen ovogodišnji program Animafesta. Očekuje nas preko 350 filmova (фото 4)

Na konferenciji za medije predstavljen je i vizualni identitet ovogodišnjeg izdanja Animafesta. Autor ilustracije i špice Stipan Tadić napomenuo je kako se inspirirao psihodeličnim svijetom 1960-ih i talijanskim umjetnikom Giuseppeom Arcimboldom te da je špica njegova prva animacija koju ne bi mogao napraviti bez pomoći Petre Balekić i Luke Hrgovića. Detaljan uvid u proces nastanka ilustracije i špice Animafestova će publika dobiti na izložbi u Botaničaru koja se otvara uoči festivala, dok vizualni identitet cjelokupnog festivala potpisuje studio Kuna zlatica.

Predstavljen ovogodišnji program Animafesta. Očekuje nas preko 350 filmova (фото 5)

Nikola Stojadinović naglasio je kako je Animafest jedan od najrelevantnijih filmskih festivala u svijetu i Hrvatskoj, na koji je Grad Zagreb kao osnivač iznimno ponosan, te je čestitao Danielu Šuljiću i produkcijskoj kući Hulahop na novim mandatima koji su dokaz dobro obavljena posla. Više informacija pronađite na službenoj web stranici Animafesta

Related articles

Buro 24/7 Selection

više