Search

Preminuo glumac Bata Živojinović

Odlazak glumačke legende...


Image: screenshot

Glumio je u više od 340 filmova i tv serija, a slavu je stekao i u partizanskim filmskim spektaklima... Ostat će upamćen kao najznačajniji srpski glumac regije.

Legendarni srpski glumac Velimir Bata Živojinović preminuo je sinoć u beogradskoj bolnici. Problemi sa zdravljem pratili su ga već nekoliko godina, a imao je i težak moždani udar nakon kojeg je neko vrijeme proveo u bolnici. Krajem travnja ove godine ponovno mu se naglo pogoršalo zdravstveno stanje te je hitno hospitaliziran. Glumac je to iza kojeg je ostalo preko 340 filmova u kojima je glumio kao i tv serija, a ostat će upamćen kao jedan od najznačajnijih srpskih glumaca. Svoj 83. rođendan trebao je navršiti za dva tjedna.

Velimir Bata Živojinović rođen je 5. lipnja 1933. u Koraćici kod Beograda. Talent za glumu otkrio je s 15 godina radeći kao scenski radnik i statist u Akademskom kazalištu u Beogradu. Završio je srednje glumačke škole u Nišu i Novom Sadu, nakon čega se iz trećeg pokušaja upisao na Pozorišnu akademiju u Beogradu. Počeci Živojinovićeve karijere vezani su uz Beogradsko dramsko kazalište. Na filmu se prvi put pojavio 1955. godine kada je dobio manju ulogu u filmu "Pesma sa Kumbare" Radoša Novakovića. Prvu značajniju ulogu ostvario je 1959. u filmu "Vlak bez voznog reda" Veljka Bulajića koji mu je na neki način i obilježio karijeru.

in his apartment (1970).

A photo posted by Velimir Bata Živojinović (@batazivojinovic) on


Publika će ga svakako ga pamtiti po ulogama u partizanskim filmovima snimanim 60-ih i 70-ih godina, Valtera u "Valteru u Sarajevu" Hajrudina Krvavca, u filmovima "Bitka na Neretvi" i "Kozara" Veljka Bulajića, kao pijanog Zagorca iz "Breza" Ante Babaje, kao i ulozi "U raljama života'' Rajka Grlića. Tu su i antologijski filmovi srpske kinematografije "Maestro i Margarita", "Skupljači perja", "Tri"... Posljednju ulogu imao je 2001. godine u filmu "Sve je za ljude" gdje je glumio Jeremiju.

Related articles

Buro 24/7 Selection

više