Search

Preminuo je dvostruki dobitnik Oscara Branko Lustig

Preminuo je dvostruki dobitnik Oscara Branko Lustig

Tužna vijest

Tekst: L.L.


Image: Getty Images

Napustio nas je veliki Branko Lustig. Bio je najveći filmaš u povijesti zemlje, a tome svjedoče i brojna priznanja koja je ovaj istaknuti domaći producent kroz život skupio. Dvostruki je dobitnik Oscara, za "Schindlerovu listu" te "Gladijatora", sudjelovao je i na nebrojeno mnogo produkcija na području bivše Jugoslavije, radio je na setovima, producirao i režirao, surađivao s nekim od najvećih svjetskih filmskih imena poput Stevena Spielberga i Ridleya Scotta, a časopis The Daily Beast uvrstio ga je na listu najvažnijih svjetskih producenata svih vremena. Lustigu su dodijelili 29. mjesto.

Douglas Wick, David Franzoni, i Branko Lustig na 73. dodjeli nagrada Oscar sa zlatnim kipićima u ruci za najbolji film “Gladijator”

Rođen 1932. godine u Osijeku, Branko Lustig zbog svog je židovskog podrijetla mladost proveo u logoru u Auschwitzu, izgubio je cijelu svoju obitelj, a po povratku i nakon dugotrajnog oporavka, počeo je nizati uspjehe. Upisao je glumu na Akademiji dramskih umjetnosti, diplomirao, a zatim kao producent radio na brojnim filmskim ostvarenjima. Kasnije, 1988. godine, odselio je u Ameriku gdje je surađivao s poznatim imenima iz svijeta filma te je producirao filmove poput "Hannibala", "Američkog gangstera" i "Pad crnog jastreba".

Oscara kojeg je primio za "Schindlerovu listu", na kojoj je radio sa Stevenom Spielbergom, kasnije je donirao Muzeju holokausta Yad Vashem u Jeruzalemu. Bogatu karijeru okrunio je s nekoliko važnih nagrada, bio dio odbora Akademije filmskih umjetnosti i znanosti, a zatim se prije nekoliko godina sa suprugom vratio u Zagreb. Od 2008. godine vodio je Festival tolerancije, poznatiji kao nekadašnji Festival suvremenog židovskog filma, a odlikovan je i titulom počasnog građanina Zagreba. Branko Lustig, bez sumnje, bio je velik čovjek s velikim pričama.

Leave a comment

više