Search

Preminuo je Ivo Gregurević

Preminuo je Ivo Gregurević

Velikan hrvatskog glumišta


Image: Wikipedia

Hrvatski dramski umjetnik, glumac Ivo Gregurević iznenada je u srijedu navečer umro u 66. godini života u Zagrebu, a uzrok smrti zasad još nije poznat. Rođen je u Donjoj Mahali kod Orašja (BiH 1952. godine. Studirao je na Akademiji dramskih umjetnosti u Zagrebu, a 1977. godine debitirao je u filmu Bogdana Žižića "Ne naginji se van" glavnom ulogom provincijalca na radu u Njemačkoj.

Iste je godine snimio kultni film Antuna Vrdoljaka "Mećava" u kojemu igrao lik Ivana, a posljednjih dana snimao je ulogu u novom filmu Ivana Gorana Viteza, piše HRT. Tumačio je rabijatne i grube "narodske tipove" poput otmičara u "Osuđenima" (1978.) Zorana Tadića i istražitelja u filmu Krste Papića "Život sa stricem" (1988.).

Preminuo je Ivo Gregurević (фото 1)

U igranoj seriji "Velo misto" snimanoj od 1979.-1981., koju je režirao Joakim Marušić, Gregurević je igrao ulogu Netjaka. Godine 1986. postao je član ansambla Drame HNK u Zagrebu. Film "Čaruga" snimio je 1991. godine, a u njemu je, uz glavnu ulogu, zaigrao i ženski lik snaše. Tijekom 80-ih i 90-ih ostvario je niz iznimno zapaženih velikih uloga na filmu, dok je u kazalištu, između ostalih, igrao i u dramama Shakespearea, Čehova, Gogolja, Krleže i Držića.

Nagradu Hrvatskog društva dramskih umjetnika osvojio je 1998. za film "Šokica" i 2006. za ulogu u filmu i istoimenoj seriji "Duga mračna noć". Dobitnik je i najprestižnije nagrade Vladimir Nazor, a godine 1995. u Orašju je pokrenuo festival "Dani hrvatskog filma".

Ovaj velikan hrvatskog glumišta za kojeg su mnogi isticali kako je isti i na sceni i privatno, iza sebe je ostavio preko 90 filmova, 19 televizijskih serija te 30-tak kazališnih predstava.

Leave a comment

više