Search

Jučer je preminuo Kirk Douglas, holivudska ikona i veliki filantrop

Jučer je preminuo Kirk Douglas, holivudska ikona i veliki filantrop

Odlazak legende holivudskog filma

Tekst: L.L.


Image: Getty Images

Cijenjeni holivudski glumac i filmaš Kirk Douglas, preminuo je 5. veljače u dobi od 103 godine. Vijest je sa svijetom podijelio njegov sin i glumac Michael Douglas. Na svom Instagram profilu napisao je kako je njegov otac u svijetu slovio za legendu, kako je bio dio zlatnog doba Hollywooda, a sa svoje 103. godine istu tu zlatno dob doživio je i sam. Dodao je i kako je Kirk Douglas bio veliki humanitarac i uvijek je naginjao pravdi, a najvažnije, kako je bio najbolji otac, sjajan suprug, svekar, djed i pradjed svojoj obitelji. U objavi je napisao i kako je njegov otac živio dobar život, napravio filmove u kojima će generacije koje tek dolaze uživati još godinama, ali i kako je bio veliki filantrop.

"Završio bih ovu objavu riječima koje sam mu rekao i na njegov posljednji rođendan i koje će zauvijek ostati istina: 'Tata, jako te volim i užasno sam ponosan što sam tvoj sin'", riječi su kojima je Michael Douglas završio svoju objavu.

Jučer je preminuo Kirk Douglas, holivudska ikona i veliki filantrop (фото 1)

Kirk Douglas, složila su se brojna velika holivudska imena, bio je i zauvijek će ostati ikona svoga doba, legenda holivudskog doba i primjer onima koji tek dolaze. Roditelji su mu bili ruski imigranti, a on sam rođen je kao Isur Danielovič Demski. Snalažljiv, markantan i poseban Kirk Douglas, kako si je kasnije nadjenuo ime, zbog izgleda i talenta, za vrijeme fakulteta i nakon poslova vrtlara i domara, dobio je stipendiju na Akademiji dramskih umjetnosti u New Yorku i vrlo brzo debitirao na Broadwayu. Tamo je upoznao i prvu suprugu Dianu Dill s kojom je u braku bio deset godina.

Po povratku iz Drugog svjetskog rata, dočekao ga je početak holivudske karijere o kakvoj kao siromašan i često šikaniran mladić nije mogao ni sanjati. Jedan od najdugovječnijih i najčešćih partnera na filmskog platnu bio mu je veliki Burt Lanchester te su zajedno glumili u čak sedam filmova. Među njegovim najvećim uspjesima svakako je uloga u filmu "Šampion" u kojem je glumio nemilosrdnog boksača, a koja mu je donijela čak i nominaciju za Oscara.

Jučer je preminuo Kirk Douglas, holivudska ikona i veliki filantrop (фото 2)

Velike je uloge odigrao i u filmovima "Staze Slave" te "Spartak" velikog Stanleyja Kubricka. Za prestižnu nagradu Oscar bio je nominiran i za uloge Vincenta Van Gogha u filmu "Strah za životom" te "Grad iluzija". Iako u niti jednom slučaju nagradu nije osvojio, 1996. godine primio je veliko priznanje za životna postignuća povodom 50 godina karijere. Uz to, primio je i Zlatni globus te brojne druge počasne nagrade za njegov doprinos filmskoj kulturi, a važno je spomenuti i kako se njegovo ime našlo na visokom 17. mjestu na listi najvećih filmskih legendi. Popis je sastavio Američki filmski institut.

Sredinom 1950-ih, Kirk Douglas osnovao je svoju producentsku kuću, a u 80-ima i 90-ima posvetio se snimanju televizijskih filmova. Osim njegovanja glumačke karijere, veliku je pažnju posvetio i humanitarnom radu te je, zajedno sa suprugom Anne Buydens, osnovao Douglas Foundation, udrugu koja je posebnu pomoć pružala zlostavljanima i beskućnicima. Kratki zastoj u karijeri i pomaganju drugima uzrokovao mu je moždani udar kojeg je doživio 1996. godine.

"Moram priznati da u stvarnom životu nisam hrabar kao na filmovima. Ja sam samo čovjek i kao mnogi drugi, nakon što sam doživio moždani udar, ušao sam u depresivno stanje", rekao je tada. Pet godina kasnije doživio je i preživio i srčani udar.

Jučer je preminuo Kirk Douglas, holivudska ikona i veliki filantrop (фото 3)

Važno je spomenuti i kako je Kirk Douglas, uz desetak ostalih naslova, napisao jednu od najčitanijih autobiografija u Hollywoodu te, u doba kada je to bilo nešto sasvim novo i drugačije, razotkrio mnoge holivudske afere. Dug i zbilja šarolik životni put obilježili su mu usponi i padovi, jedan od potonjih zasigurno je i smrt njegovog sina Erica Douglasa, također glumca, koji je 2004. godine preminuo od predoziranja, no Kirk Douglas nikada se nije predao. U poznijim se godinama zdušno borio protiv politike koju u Americi još uvijek provodi Donald Trump te se zalagao za svijet u kojem ne postoji nepravda. Stvarao je i pomagao do samog kraja svog života i upravo je to ono što ga čini legendom filma kakve se danas teško nalaze. Počivao u miru.

Related articles

Buro 24/7 Selection

Leave a comment

više