Traži

Preminuo je Peter Lindbergh, jedno od najvećih imena modne fotografije svih vremena

Preminuo je Peter Lindbergh, jedno od najvećih imena modne fotografije svih vremena

Otišao je u 75. godini života

Tekst: L.L.


Fotografija: Getty Images,
Instagram

Glasoviti modni fotograf Peter Lindbergh preminuo u 75. godini života. Vijest je s javnosti podijelio njegov tim putem Instagram profila, a uzrok smrti još nije poznat.

"S velikom tugom obavještavamo vas da je 3. rujna 2019. u dobi od 74. godine preminuo Peter Lindbergh. Iza njega su ostale supruga Petra, njegova prva supruga Astrid, sinovi Benjamin, Jeremy, Simon i Joseph i sedam unuka. Iza sebe ostavio je veliku prazninu", napisali su.

Veliki Lindbergh ostat će zapamćen kao iznimno talentiran fotograf koji je kroz godine stvaranja razvio poseban, prepoznatljiv stil, a surađivao je s nekima od najvećih zvijezda. Ispred njegovog objektiva tako su se u samim počecima svojih karijera našle modne ikone poput Linde Evangeliste, Cindy Crawford i Naomi Campbell, a režirao je i spotove za Beyoncé, Tinu Turner i brojne druge svjetski poznate zvijezde. Njegove fotografije mogu se pronaći u nebrojeno mnogo publikacija, kako na naslovnicama tako i u sjajnim editorijalima koji i danas služe kao primjer mnogima na području fotografije.

 

Peter Lindbergh rođen je u Poljskoj 1944. godine da bi zatim s obitelji preselio u Njemačku gdje je krenuo graditi svoju fotografsku karijeru. Sa svojih je 27 godina počeo je istraživati fotografiju, postao asistent njemačkog fotografa Hansa Luxa, a nekoliko godina kasnije preselio je u Pariz kako bi sudjelovao u stvaranju engleskog, njemačkog, francuskog, američkog i talijanskog izdanja Voguea. Osim toga, fotografirao je i za Vanity Fair, Allure, Rolling Stone i The New Yorker.

Svoje je fotografije ukoričio u prvoj knjizi pod nazivom "10 Women by Peter Lindbergh". Izašla je 1996. godine u crno bijelom izdanju. Iste godine fotografirao je modele za Pirellijev kalendar, a isto je ponovio i 2002. godine kada je izašao prvi Pirelli kalendar u kojem su glavnu ulogu imale glumice, a ne modeli.

Među onima koji su kroz godine djelovanja imali prilike surađivati s Peterom Lindberghom nalaze se neka od najznačajnijih lica iz svijeta mode i showbusinessa. Na njegovim fotografijama tako možete pronaći Anu Wintour, Christy Turlington, Madonnu, Micka Jaggera i Johna Travoltu. Lindberghovi radovi kroz godine su bili izloženi i u londonskom Victoria and Albert muzeju te pariškom Centre Georges Pompidou. Izložbe je održao i u Tokiju, Frankfurtu, Milanu, Rimu, Beču, Berlinu i Moskvi. Posebno smo ponosni na Lindberghovu zagrebačku izložbu u sklopu koje je održan i Buro. brunch, a na kojem su brojne domaće zvijezde imale mogućnost družiti se sa slavnim fotografom. Tom smo se prilikom zajednički upoznali i s inovacijom naših kreativaca, aplikacijom Fojo.

Ono po čemu je Peter Lindbergh najpoznatiji svakako je modna fotografija. Na svoj je osebujan način kreirao je neke od najznačajnijih editorijala i naslovnica. U svoj je rad baš uvijek ulagao velike doze mašte te tražio nove, svaki put iznova fantastične, načine na koje će modu približiti čitateljima i izazvati oduševljenje. Zanimljivo je spomenuti i kako Lindbergh stoji iza naslovnice i fotografija svih žena za ovogodišnje rujansko izdanje britanskog Voguea. Upravo je taj broj uređivala Meghan Markle, izdanje je izašlo prije nekoliko tjedana, podiglo je veliku prašinu te je ujedno i posljednji projekt na kojem je radio ovaj veliki fotograf.

Osim modne fotografije, Lindbergh je sudjelovao i na stvaranju filmova. Dokumentarac "Models  - The Film", njegovo je prvo ostvarenje iz 1991. godine u kojem je prikazao život supermodela u New Yorku, a osam godina kasnije za kratku dokumentarnu dramu "Inner Voices" u Torontu je osvojio nagradu za najbolji dokumentarac.

Povezani tekstovi

Buro 24/7 izbor

Napišite komentar