Search

Preminuo je Peter Lindbergh, jedno od najvećih imena modne fotografije svih vremena

Preminuo je Peter Lindbergh, jedno od najvećih imena modne fotografije svih vremena

Otišao je u 75. godini života

Tekst: L.L.


Image: Getty Images,
Instagram

Glasoviti modni fotograf Peter Lindbergh preminuo u 75. godini života. Vijest je s javnosti podijelio njegov tim putem Instagram profila, a uzrok smrti još nije poznat.

"S velikom tugom obavještavamo vas da je 3. rujna 2019. u dobi od 74. godine preminuo Peter Lindbergh. Iza njega su ostale supruga Petra, njegova prva supruga Astrid, sinovi Benjamin, Jeremy, Simon i Joseph i sedam unuka. Iza sebe ostavio je veliku prazninu", napisali su.

Veliki Lindbergh ostat će zapamćen kao iznimno talentiran fotograf koji je kroz godine stvaranja razvio poseban, prepoznatljiv stil, a surađivao je s nekima od najvećih zvijezda. Ispred njegovog objektiva tako su se u samim počecima svojih karijera našle modne ikone poput Linde Evangeliste, Cindy Crawford i Naomi Campbell, a režirao je i spotove za Beyoncé, Tinu Turner i brojne druge svjetski poznate zvijezde. Njegove fotografije mogu se pronaći u nebrojeno mnogo publikacija, kako na naslovnicama tako i u sjajnim editorijalima koji i danas služe kao primjer mnogima na području fotografije.

Preminuo je Peter Lindbergh, jedno od najvećih imena modne fotografije svih vremena (фото 1)

 

Peter Lindbergh rođen je u Poljskoj 1944. godine da bi zatim s obitelji preselio u Njemačku gdje je krenuo graditi svoju fotografsku karijeru. Sa svojih je 27 godina počeo je istraživati fotografiju, postao asistent njemačkog fotografa Hansa Luxa, a nekoliko godina kasnije preselio je u Pariz kako bi sudjelovao u stvaranju engleskog, njemačkog, francuskog, američkog i talijanskog izdanja Voguea. Osim toga, fotografirao je i za Vanity Fair, Allure, Rolling Stone i The New Yorker.

Svoje je fotografije ukoričio u prvoj knjizi pod nazivom "10 Women by Peter Lindbergh". Izašla je 1996. godine u crno bijelom izdanju. Iste godine fotografirao je modele za Pirellijev kalendar, a isto je ponovio i 2002. godine kada je izašao prvi Pirelli kalendar u kojem su glavnu ulogu imale glumice, a ne modeli.

Među onima koji su kroz godine djelovanja imali prilike surađivati s Peterom Lindberghom nalaze se neka od najznačajnijih lica iz svijeta mode i showbusinessa. Na njegovim fotografijama tako možete pronaći Anu Wintour, Christy Turlington, Madonnu, Micka Jaggera i Johna Travoltu. Lindberghovi radovi kroz godine su bili izloženi i u londonskom Victoria and Albert muzeju te pariškom Centre Georges Pompidou. Izložbe je održao i u Tokiju, Frankfurtu, Milanu, Rimu, Beču, Berlinu i Moskvi. Posebno smo ponosni na Lindberghovu zagrebačku izložbu u sklopu koje je održan i Buro. brunch, a na kojem su brojne domaće zvijezde imale mogućnost družiti se sa slavnim fotografom. Tom smo se prilikom zajednički upoznali i s inovacijom naših kreativaca, aplikacijom Fojo.

Preminuo je Peter Lindbergh, jedno od najvećih imena modne fotografije svih vremena (фото 2)

Ono po čemu je Peter Lindbergh najpoznatiji svakako je modna fotografija. Na svoj je osebujan način kreirao je neke od najznačajnijih editorijala i naslovnica. U svoj je rad baš uvijek ulagao velike doze mašte te tražio nove, svaki put iznova fantastične, načine na koje će modu približiti čitateljima i izazvati oduševljenje. Zanimljivo je spomenuti i kako Lindbergh stoji iza naslovnice i fotografija svih žena za ovogodišnje rujansko izdanje britanskog Voguea. Upravo je taj broj uređivala Meghan Markle, izdanje je izašlo prije nekoliko tjedana, podiglo je veliku prašinu te je ujedno i posljednji projekt na kojem je radio ovaj veliki fotograf.

Osim modne fotografije, Lindbergh je sudjelovao i na stvaranju filmova. Dokumentarac "Models  - The Film", njegovo je prvo ostvarenje iz 1991. godine u kojem je prikazao život supermodela u New Yorku, a osam godina kasnije za kratku dokumentarnu dramu "Inner Voices" u Torontu je osvojio nagradu za najbolji dokumentarac.

Related articles

Buro 24/7 Selection

Leave a comment

više