Search

Rijeka je Europska prijestolnica kulture 2020.

Rijeka je Europska prijestolnica kulture 2020.

Sve oči usmjerene prema Rijeci

Image: Photonet

Jučer je na konferenciji za medije održanoj u Muzeju Mimara objavljeno kako će Europska prijestolnica kulture 2020. godine biti grad Rijeka, kojoj je prestižna titula dodijeljena za program "Luka raznolikosti"

Cilj programa "Luka raznolikosti" je stvoriti grad kulture i kreativnosti za Europu i budućnost. Povjerenstvo nezavisnih stručnjaka izabralo je Rijeku nakon što je obišlo sva četiri grada uvrštena u drugi krug natjecanja. Uz Rijeku, u konkurenciji su bili Pula, Dubrovnik i Osijek. Predsjednik Povjerenstva nezavisnih stručnjaka za izbor hrvatske Europske prijestolnice kulture 2020., Steve Green iz Europske komisije, rekao je da se ta odluka "ne temelji na naslijeđu i povijesti, već na planovima za budući život grada". Istaknuo je da je Rijeka, kao i svi ostali gradovi koji su ušli u drugi natječajni krug, ispunila sve zadane kriterije, ali i da se odluka Povjerenstva u procjenjivanju predloženih programa gradova nije temeljila samo na programima koje su pripremili za 2020. godinu, već i na svemu onom što imaju namjeru ostvariti i u godinama nakon što ponesu titulu Europske prijestolnice kulture.

Rijeka je Europska prijestolnica kulture 2020. (фото 1)

Dubrovnik se predstavio s programom pod nazivom "Grad u stvaranju" s naglaskom na kulturnu komponentu, Osijek s prijavom pod naslovom "Kisik" s velikom mrežom veza sa susjednim gradovima, a Pula s prijavom "Demilitarizirajmo" gdje je trećina grada naslijeđe vojne povijesti.

Related articles

Buro 24/7 Selection

više