Search

Sezona kontroverza se nastavlja: Pristigle politički nekorektne nominacije za BAFTA-u

Sezona kontroverza se nastavlja: Pristigle politički nekorektne nominacije za BAFTA-u

Među nominiranima sami bijelci, a nema niti redateljica

Tekst: M.M.


Image: Promo

Dva dana nakon što su Britanci izdominirali dodjelom Zlatnih globusa i britanska Akademija objavila je nominacije za nadolazeću dodjelu BAFTA nagrada koja će se održati 2. veljače u londonskom Royal Albert Hallu.

Kao što je i očekivano, sa svojih 11 nominacija Joker je opet apsolutni favorit, a u stopu ga slijede "The Irishman" Martina Scorsesea i Tarantinov "Bilo jednom u Hollywoodu" s deset nominacija. Za njima mnogo ne zaostaje ni pobjednik Zlatnih globusa: film "1917", ratna drama britanskog redatelja Sama Mendesa, osvojio je čak devet nominacija za najprestižniju britansku filmsku nagradu koja, već je potpuno jasno, neće proći bez skandala.

"1917.", Sam Mendes

Naime, prošle su četiri godine od #OscarsSoWhite kontroverze, kada se američka Akademija našla u središtu skandala jer je žiri u svim vodećim kategorijama nominirao isključivo bijele glumce i filmaše što je, očekivano, naišlo na veliku osudu javnosti. Kako stvari stoje, isto to ove će ove godine dogoditi i BAFTA-i - među nominiranima nema pripadnika niti jedne druge rase osim bijelaca, a nije nominirana niti jedna redateljica.

S druge strane, Margot Robbie će se boriti sama protiv sebe u kategoriji najbolje ženske sporedne uloge - nominirana je za uloge u filmovima "One su bombe" i "Bilo jednom u Hollywoodu", a dvije nominacije osvojila je i Scarlett Johansson, za najbolju glavnu i sporednu ulogu.

"Bombshell", Jay Roach

U kontekstu produkcije, Netflix je apsolutni pobjednik s 23 nominacije od kojih je deset otpalo na genijalni "The Irishman", te po pet za "Marriage Story" i "The Two Popes", slijedi ga Sony sa 16 nominacija od kojih deset odlazi na Tarantinov posljednji uradak. Ostatak nominacija pogledajte na linku.

Leave a comment

više