Search

Show must go on: Online koncerti i izložbe koje možete gledati u karanteni

Show must go on: Online koncerti i izložbe koje možete gledati u karanteni

Svjetski poznate galerije i kazališta otvaraju prozore, kad su već morali zatvoriti vrata

Tekst: D.M.


Iako je koronavirus uvelike utjecao na umjetnički svijet natjeravši mnoge institucije da zatvore vrata i otkažu događanja, također je potaknuo mnoštvo kreativnih ideja u nekim najteže pogođenim krugovima. Unatoč posljedicama, organizacije i izvođači su se pokušali prilagoditi. Budući da se koronavirus nastavlja širiti i narušavati svakodnevni život širom svijeta, prisiljavajući mnoge na karantenu, sastavljamo najbolje internetske ponude koncerata, muzeja i galerija. Bilo da ste se zatvorili vi ili vaši lokalni muzeji i galerije, evo nekoliko najboljih digitalnih inicijativa za zadovoljenje vaše žudnje za kulturom.

Prvo mjesto za internetske umjetničke posjete svakako je Googleova platforma Arts & Culture s digitalnom dokumentacijom više od 1 200 međunarodnih institucija. Nudi sve od virtualnih vodstava do slika visoke razlučivosti. Možete pretraživati umjetnike ili povijesna razdoblja umjetnosti, pregledavati muzeje iz određene zemlje ili pregledavati svoje lokalno područje u prikazu karte. Institucije uključene u platformu su velika imena poput muzeja umjetnosti Metropolitan, muzeja Solomona R. Guggenheima u New Yorku i galerije Uffizi u Firenci, kao i manji, ali popularni prostori poput amsterdamskog muzeja Van Gogh i Calouste Gulbenkian u Lisabonu.

Iako sveobuhvatno prolazi kroz 45 galerija i 588 umjetničkih djela u ruskom muzeju kao i performanse uživo, petosatni video na stranici muzeja Hermitage nema zvuka ili naslova za objašnjenje jer je nastao mnogo prije kao promotivni materijal, ali s obzirom na sadržaj može zamijeniti dugu šetnju po galerijama i muzejima.

I Louvre, koji je nedavno ponovno otvoren, nudi virtualne turneje. Ako znate što tražite i mnogi drugi muzeji nude robusne virtualne kataloge svojih zbirki, poput muzeja Walker u Minneapolisu. Muzej Metropolitan je proširio ponudu putem interneta programom The Artist Project, YouTube serijom u kojoj umjetnici poput glazbenika Nicka Cavea ili pokojnog konceptualnog umjetnika Johna Baldessarija komentiraju određeno djelo u muzeju.

Slično tome, MoMA-in film "The Way I See It" prati kreativce koji raspravljaju o temama iz muzejske zbirke, a program je također dostupan i kao podcast. MoMA-ina YouTube stranica ima i kratke videozapise sa svojim trenutnim izložbama, koji uključuju dodatne komentare.

Sva velika kazališta također su otkazala predstave. Neki su vratili karte, drugi odgodili nastupe nastojeći spriječiti širenje koronavirusa. No to ne znači da sav javni život mora prestati. Kako bi se osigurao nastavak kulturnog života, organizatori stvaraju nove formate za kanaliziranje svojih događanja. Venecijanski Teatro La Fenice odlučio je uživo pratiti koncert putem interneta, a Simfonijski orkestar Giuseppea Verdija u Milanu također je bio prisiljen svirati ispred prazne kuće ranije u ožujku, dok je uživo prenosio koncert.

U međuvremenu u susjednoj Švicarskoj, Luzernski orkestar morao je pronaći drugačije rješenje. Nakon povratka s turneje u sjevernoj Italiji prošlog mjeseca, svi glazbenici stavljeni su u karantenu. Suočeni s obrnutim problemom punog auditorija, ali ne i orkestra koji bi svirao tijekom izvođenja opere Richarda Straussa "Salome", organizatori su odlučili umjesto toga ponuditi jednostavnu klavirsku pratnju. U Kölnu je orkestar Gürzenich otkazao sva događanja s više od tisuću ljudi pa je donesena odluka da će prenijeti neke nastupe putem interneta. Metropolitanova je opera u petak najavila da će u ponedjeljak, 16. ožujka, publici donijeti performanse nekih od svojih najpoznatijih predstava, i sve će biti potpuno besplatno.

Ako je baština više vaša stvar, Google nudi niz kulturnih mjesta koja možete istražiti na mreži putem prikaza ulice. Možete birati između lokacija poput Stone Hengea, Machu Pichua, Koloseuma i piramida. Ako tražite više od pogleda, platforma Arts & Culture nedavno je pokrenula projekt Heritage on the Edge koji upozorava na pet Unescovih mjesta svjetske baštine pod prijetnjom klimatskih promjena. Web stranica i prateća aplikacija uključuju 2D karte i 3D modele visoke rezolucije, kao i prateće tekstove s informacijama o ugroženim lokacijama. Na aplikaciji su i dvije "džepne galerije" koje korisnicima omogućavaju da istražuju džamiju u Bangladešu i bivšu portugalsku utvrdu na otoku Kilwa Kisiwani kraj južne obale Tanzanije uz pomoć tehnologije proširene stvarnosti.

Related articles

Buro 24/7 Selection

Leave a comment

više