Search

Sretan vam Svjetski dan plesa!

Sretan vam Svjetski dan plesa!

Cijeli svijet pleše

Tina Kovačiček


Image: HNK Split

"Zatvorite oči, duboko udahnite, izdahnite, osjetite svoj puls, njegov ritam, osjetite živu struju svoga tijela... cijeli univerzum pleše u vama."

Od 1982. pod pokroviteljstvom UNESCO-a slavi se Svjetski dan plesa koji se obilježava svake godine 29. travnja. Francuski plesač i koreograf Jean Georges Noverre (29. travnja 1727.- 19. listopada 1810.) rođen je na današnji dan te je autor "Pisama o plesu i baletu", koja ga potvrđuju kao jednog od najvećih plesnih reformatora. Svake godine na ovaj datum poznate osobe iz svijeta plesa diljem svijeta šalju poruku. Ove godine autor međunarodne plesne poruke je francuski plesač i koreograf Mourad Merzouki koju možete pogledati u video isječku niže, a autorica hrvatske plesne poruke Edina Pličanić, prvakinja baleta HNK u Zagrebu.

Prenosimo i hrvatsku poruku Edine Plečanić:

"Zatvorite oči, duboko udahnite, izdahnite, osjetite svoj puls, njegov ritam, osjetite živu struju svoga tijela... cijeli univerzum pleše u vama.
Otvorite oči, pogledajte, sve oko vas pleše, drveće na vjetru, oblaci sa suncem, zvijezde, mjesec, sva živa bića... cijeli univerzum pleše. Vi plešete.
Sve je u svemu, ples je u svemu.
Plešite, plešite i smiješite se.
Sretan Vam Međunarodni dan plesa!"

Diljem Hrvatske različitim programima obilježiti će se Svjetski dan plesa, a najveće kazališne kuće odlučile su upriličiti zanimljive baletne večeri. Balet Hrvatskoga narodnog kazališta u Zagrebu izvest će koreografije Edwarda Cluga izvedene premijerno prošle sezone u suradnji s 27. Muzičkim biennaleom Zagreb. Izvode se tri kraća baletna djela na glazbu Claudea Debussyja i Igora Stravinskog. Na programu prigodne splitske baletne gala-večeri je pas de action iz Minkusovog baleta "Bajadera", nakon čega slijedi niz plesnih brojeva na glazbu autora u rasponu od Čajkovskog, Delibesa i Hačaturjana do Tori Amos i Radioheada u koreografiji raznih autora. Večer će završiti s "Četiri godišnja doba" Giuseppea Verdija koje je koreografirao Dinko Bogdanić. Također, ovogodišnja, 15. Platforma.hr zatvara se 29. travnja velikom proslavom u samom centru Zagreba koja počinje u 17 sati, dok će se u 18 sati u Zagrebu, kao i u ostalim gradovima poput Rijeke, Rovinja, Zadra, Paga, Koprivnice, Đakova, Požege, Sv. Nedjelje, Karlovca, Varaždina te drugih organizirati veliko simultano milenijsko fotografiranje u pokretu kao simbolika proslave 32-godišnjice ovog značajnog događanja.

Related articles

Buro 24/7 Selection

više