Search

Stiže novo doba za prekrasne staklenike Botaničkog vrta u Zagrebu

Stiže novo doba za prekrasne staklenike Botaničkog vrta u Zagrebu

Započeli pripremni radovi na obnovi

Tekst: Tina Kovačiček


Image: Marko Vrdoljak/TZGZ

Botanički vrt u Zagrebu izgrađen je 1889. godine, a nekoliko godina nakon otvorenja u vrtu su napravljeni i prekrasni staklenici. Ova renovacija prva je od osnutka, u više od 125 godina postojanja vrta...

Pripremni radovi na obnovi izložbenih staklenika s konca 19. stoljeća započeli su službeno jučer, nakon svečanosti otvaranja gradilišta. Zasad je Grad Zagreb osigurao 1,5 milijuna kuna koji su Vrtu potrebni za potpunu prijavu projekta obnove staklenika na natječaj europskih fondova (raspisivanje natječaja očekuje se u ožujku ove godine). Potpuna obnova staklenika trebala bi iznositi čak 10 milijuna kuna, a ako ishod prijave na natječaj ne bude zadovoljavajuć, grad je obećao pobrinuti se za puni iznos. Svakako podrške vrijedan i neophodan projekt, s obzirom da je Botanički vrt jedan od najljepših gradskih kutaka, a tijekom turističke sezone ga posjeti više od 100 000 posjetitelja.

Stiže novo doba za prekrasne staklenike Botaničkog vrta u Zagrebu (фото 1)

"Obnova izložbenih staklenika prvi je pravi konzervatorski zahvat na toj vrijednoj građevini od izgradnje 1890-ih godina. Obuhvaća potpunu obnovu konstrukcije, infrastrukture i opreme. Vanjski izgled staklenika mora biti jednak izvorniku, ali uz mogućnost upotrebe modernijih materijala poput izo-stakala zbog uštede energije", pojašnjavaju ovu sretnu vijest iz Botaničkog vrta.

Related articles

Buro 24/7 Selection

više