Search

Što je Indie Sleaze i je li riječ o trendu koji će uskoro biti posvuda?

Tekst: BURO.

Ponekad nam djeluje kao da nema te stvari iz devedesetih i dvijetisućitih koje već uveliko nismo reciklirali. Ponavljanje trendova je pojava na koju smo navikli, bilo da je riječ o modi, kulturi, dizajnu ili kojem god drugom polju da vam padne na pamet. Usprkos tome, dogodi se da ispliva neki koji nas prilično iznenadi, iako smo konstantno u stanju niskog starta i na sve spremni. Povratak "Indie Sleazea" upravo je takav slučaj. Ako se pitate "Što je, dovraga, Indie Sleaze?" - čitajte dalje.

Što je Indie Sleaze i je li riječ o trendu koji će uskoro biti posvuda? (фото 1)

 

Vraćamo vas u doba Juicy Couture trenirki, “rebrastih” naočala i niskog struka koji uvelike kuca na vrata naših modnih odluka, iako ga odlučno ne puštamo unutra. U ovoj kutiji prošlosti stanuju i chokeri, šarene hulahopke, uske traperice, marame s resicama i glomazne ogrlice. Vrijednosti pokreta ogledaju se ne samo u modi već i na raznim mjestima u kulturi: MySpaceu, playlistama i clubbingu čiji su predvodnici bili (naravno) Kanye West, Paris Hilton, Katy Perry, Mary-Kate Olsen i Lindsay Lohan.

 

Što je Indie Sleaze i je li riječ o trendu koji će uskoro biti posvuda? (фото 2)

 

Ipak, ne možemo pričati o "Indie Sleazu", a da ne spomenemo i legendarnu platformu Tumblr - svojevrsnu kombinacija bloga, Instagrama i Twittera s prepoznatljivom mračnom tematikom, ali i izletima u sladunjave momente citata iz knjige “The Fault in Our Stars” i GIF-ova zaljubljenih parova iz filmova, šetnje po otpalom lišću u zagrljaju dragog/drage ili kucanje na njegova ili njena vrata u ponoć s napamet naučenom patetičnom izjavom koja bi trebala riješiti sve probleme. Tranzicija između osnovne i srednje škole, neuredna punđa nasred glave, guste šiške, nekakva polu emo faza, lupanje vratima, zatvaranje u sobu i sati i sati na ovoj platformi. Ovo se zove throwback!

 

Što je Indie Sleaze i je li riječ o trendu koji će uskoro biti posvuda? (фото 3)

 

Platforma je bila i pozornica upravo za "Indie Sleazovce" s modnom tematikom 80-ih i 90-ih, provokativnom i razmazanom fotografijom i blicevima u prvom planu. Poanta je bila upravo u nenamjernom isticanju pred-instagramskog amaterstva. Sve je to sada dio novog - starog trenda i djeluje kao zov za prošlošću, posebno počecima društvenih mreža kada je sve bilo daleko manje zahtjevno. Ovo nisu samo ničim izazvane pretpostavke i predviđanja. U našu obranu: Mandy Lee, analitičarka trendova iz Brooklyina, na svom je TikToku podijelila “nepristojnu količinu dokaza“ koji sugeriraju da se ova estetika vraća na velika vrata. Svi su ponovo opsjednuti s Megan Fox, u Velikoj Britaniji se na pojedinačnim cigaretama ponovo tiska natpis: “Smoking kills” i sve ovo nas neodoljivo podsjeća na dvijetisućite, Tumblr i "Indie Sleaze" koji se ponovo šulja u društvo i kulturu.

 

Što je Indie Sleaze i je li riječ o trendu koji će uskoro biti posvuda? (фото 4)

 

Iako ga sada promatramo kao još jedan u nizu trendova, u datom trenutku je bio divovska mješavina traženja zadovoljstva i izvlačenje maksimuma iz doslovno svakog trenutka, nonšalantnosti, razigranosti i bilježenja uspomena bez provlačenja kroz filtere i nema sumnje da nam to kolektivno nedostaje. I tada je život bio daleko od savršenog, ali barem je bio iskreniji. Možda je još uvijek prerano nazvati ove pojave povratkom trenda u pravom smislu te riječi, ali fascinacija hipsterima iz dvijetisućitih i drugi pojavni oblici istog nepobitno postoje. Bilo da ga promatrate iz modne, kulturne ili neke druge prizme, premisa je ista: "Indie Sleaze" suštinski predstavlja čežnju za odvajanjem od trenutne kulture.

 

više