Search

Što kuća iz filma \"Psiho\" radi na krovu Metropolitan muzeja?

Što kuća iz filma "Psiho" radi na krovu Metropolitan muzeja?

Arhitektura horora


Image: buro247.ru

Krovna instalacija Metropolitan muzeja u New Yorku, koja se svake godine godine pojavi u kontekstu "pomaknute" izložbe, ovog puta donosi "spooky" repliku kuće iz Hitchcockovog kultnog horor filma "Psiho"

Krov njujorškog Metropolitan muzeja dobio je zanimljivu instalaciju, kako to obično i biva svake godine. Naime, ovog puta na famoznom krovu osvanula je replika kuće tj. motela iz kultnog hororca "Psiho" iz 1960. godine filmaša Alfreda Hitchcocka. Projekt je to naziva "Transitional Object (PsychoBarn)" iza kojeg stoji britanska umjetnica Cornelia Parker koja je na ideju došla vidjevši sliku "House by the Railroad" Edwarda Hoppera, a koja je i Hitchcocka inspirirala u dizajniranju i projektiranju same kuće za film. "Jednostavna je ovo struktura kuće, a točno je onakva kakvu je i Hitchcock stvorio 1960. godine za svoj film. Proučili smo sve njezine aspekte i pokušali biti vjerodostojni u odnosu na original." izjavila je kuratorica izložbe Beatrice Galilee te istaknula kako će "PsychoBarn" projekt biti otvoren za javnost krajem listopada 2016. godine.

Što kuća iz filma "Psiho" radi na krovu Metropolitan muzeja? (фото 1)

Inače, "Psiho" je psihološki triler u kojem su glavne uloge ostvarili Anthony Perkins i Janet Leigh. Film je snimljen prema scenariju Josepha Stefana koji se temelji na istoimenom romanu iz 1959. godine autora Roberta Blocha. Roman je donekle inspiriran ubojstvima u državi Wisconsin koje je počinio serijski ubojica i pljačkaš grobnica Ed Gein, a koji je živio 80-tak kilometara od Blocha. Radnje filma bavi se susretom između tajnice Marion Crane  (Leigh) i vlasnikom jednog motela, koja se nakon što je pobjegla s novcem svojeg šefa sakrije u zabačenom motelu čiji je spomenuti vlasnik poremećeni Norman Bates (Perkins) te posljedicama tog  njihovog susreta.

Što kuća iz filma "Psiho" radi na krovu Metropolitan muzeja? (фото 2)

Related articles

Buro 24/7 Selection

više