Search

Što nas čeka na ovogodišnjem Zagreb Film Festivalu?

Što nas čeka na ovogodišnjem Zagreb Film Festivalu?

Od 14. do 22. studenog


Image: PR

U program dugometražnog igranog filma ove je godine uvršteno rekordnih 14 naslova iz cijelog svijeta, od Skandinavije do pacifičkog otočja Vanuatu, od čega njih 13 u konkurenciji

Iz Češke i s Islanda nam stižu filmski parovi – iz obje zemlje po dva filma. Nakon prošlogodišnjeg "O konjima i ljudima" Islanđani u naslovima ostaju vjerni fauni pa nam tako ove godine iz te zemlje stižu obiteljske drame "Ovnovi" (islandski kandidat za Oscara i najbolji film iz canneskog programa Izvjestan pogled) i višestruko nagrađivani "Vrapci". U središtu češkog kandidata za Oscara "Kućna njega" u režiji Slaveka Horaka, patronažna sestra Vlasta, koja je cijeli svoj život posvetila brizi o drugima, a kad sazna da je teško bolesna i pokušava se posvetiti sebi, u tome joj odmažu njezin razmaženi suprug i emocionalno distancirana kći. Češki "Obiteljski film" slovenskog redatelja Olmoa Omerzua je crna komedija o obitelji u kojoj baš sve što može poći po krivu – polazi po krivu. Natjecateljski program 13. ZFF-a uključuje i laureate najznačajnijih svjetskih festivala: venezuelansko ostvarenje "Izdaleka" Lorenza Vigasa osvojilo je Zlatnog lava (prvi je latinoamerički film u povijesti s tim priznanjem), brazilski "Neonski bik" na Lidu nagrađen je Posebnom nagradom žirija u programu Horizonti, dok je napeti mađarski triler na temu holokausta "Saulov sin" debitantskog redatelja Laszla Nemesa, nekadašnjeg asistenta Bele Tarra, osvojio u Cannesu čak tri nagrade – Veliku nagradu žirija, nagradu FIPRESCI i nagradu François Chalais.


U natjecateljski program ove je godine, između ostalih, uvršten i egzotični australski film "Tanna", premijerno prikazan u Veneciji. Radnja prvog filma ikad snimljenog u otočnoj državi Vanuatu vrti se oko mladog para čija ljubav prkosi plemenskim običajima, a zanimljiva je odluka redatelja da sve uloge tumače naturščici iz plemena Tanna. 


Prvo desetljeće postojanja nacionalnog kratkometražnog natjecateljskog programa Kockice obilježit će se nizom novosti i prigodnih aktivnosti: filmovi iz ovog programa od ove godine prikazuju se u novom, atraktivnijem terminu tijekom čitavog tjedna, i to paralelno uz filmove iz međunarodnog kratkometražnog programa. Kockice ove godine donose i hrvatsku premijeru na Mostri nagrađenog filma Dubravke Turić – "Belladonna"

Related articles

Buro 24/7 Selection

više