Search

Sutra će u HNK-u premijerno biti izveden balet \"Gospoda Glembajevi\"

Sutra će u HNK-u premijerno biti izveden balet "Gospoda Glembajevi"

30. svibnja


Image: PR

Najslavnije dramsko djelo Miroslava Krleže i jedno od najpoznatijih iz cjelokupne hrvatske dramske literature, "Gospoda Glembajevi", dobiti će po prvi put svoju baletnu inačicu, čija je praizvedba zakazana za sutra, 30. svibnja u HNK-u

Najslavnije dramsko djelo Miroslava Krleže i jedno od najpoznatijih djela cjelokupne hrvatske dramske literature Gospoda Glembajevi sutra će u sklopu praizvedbe prvi put dobiti svoju baletnu inačicu koju potpisuje Leo Mujić kao koreograf, redatelj, autor libreta i glazbenoga izbora.

Posegnuvši ovaj put za dramskim tekstom  i proznom inačicom "Gospode Glembajevih", Leo Mujić je u njemu pronašao nepresušno vrelo inspiracije pogodno za ostvarenje vlastite vizije ove kultne Krležine drame. Baletno se djelo "Gospoda Glembajevi" oslanja i na prozu o Glembajevima, pa će koreografirana priča početi puno prije nego osnovna dramska priča. Upoznat ćemo mnoge obiteljske detalje iz skrivene prošlosti uspješne bankarske obitelji koja se na tridesetogodišnji jubilej osnutka Banke Glembay, počinje raspadati. U palači staroga Glembaja, oca obitelji i osnivača banke, poslije dugog vremena okuplja se cijela, preostala obitelj. Dolazi i odbjegli sin Leone, koji nije nastavio obiteljski biznis, nego se okrenuo slikarstvu. On se vra­ća u Zagreb poslije jedanaest godina, i ne može odoljeti da ironično ne komentira obiteljsku povijest koja započinje zločinom počinjenim 1790. kada je jedan Glembay… zaklao i orobio u viničkoj šumi jednog kramara, a nastavlja daljnjim kriminalnim po­slovnim i životnim transakcijama, praćenim teatralnim sredstvima degeneracije: u grčevima, bolesnih živaca, s veronalom i browningom.

Sutra će u HNK-u premijerno biti izveden balet "Gospoda Glembajevi" (фото 1)

U noći u kojoj nemilice sijevaju munje i bijesni oluja, Leone se strašno posvađa s vlastitim ocem, optužujući ga za sve ono zbog čega je njihova obitelj dovedena do samoga ruba opstanka, što završi infarktom staroga bankara. Dok uz njegov odar bdiju članovi obitelji, obitelj­ski poslovni suradnici pokušavaju umanjiti štetu koju izazove iznenadna smrt direktora banke, a Leone crta posmrtnu masku svojega oca. Kad se potvrde crne slutnje oko gubitaka cijele tvrtke i sazna kako je kompletna obitelj na rubu bankrota, u grozničavim scenama koje slijede u ludome tempu razotkrivaju se sve dugo mistificira­ne tajne, preljubi, ludila, prevare i lopovluci, da bi sve završilo u krvi.

Sutra će u HNK-u premijerno biti izveden balet "Gospoda Glembajevi" (фото 2)

Drama je praizvedena 1929. godine u Hrvatskome narodnom kazalištu u Zagrebu, i već je na prvoj izvedbi doživjela golem uspjeh te postala jednom od najizvođenijih Krležinih drama uopće, u zemlji, ali i na inozemnim pozornicama. Bogato nijansirani li­kovi, isprepleteni međusobni odnosi, velike emotivne eskapade, sukobi i intrige, minuci­ozne analize i proročanske teze o sudbini maloga naroda, danas itekako aktualne, neke su od karakteristika tekstualnog predloška koji nudi neslućene mogućnosti najrazličitijih umjetničkih izražava­nja. Krleža je bio najuspješniji i najplodniji hrvatski dramski pisac i kućni autor Hrvatskoga narodnog kazališta u Zagrebu, koji je u hrvatsko glumište uveo europsku urbanu i salonsku dramu.

Sutra će u HNK-u premijerno biti izveden balet "Gospoda Glembajevi" (фото 3)

Generacije hrvatskih glumaca polagale su glumačke ispite zrelosti upravo u dramskome ciklusu o Glembajevima s replikama iz Glembajevih, Agonije i Lede, a vjerojatno će jednako inspirativno, u posve drugom kazališnom obliku, ista lepeza likova poslužiti za iznimne i zanimljive baletne kreacije i to prvi put u dugoj povijesti ovoga djela. Baletno uprizorenje Glembajevih predstavlja velik izazov ne samo za koreografa i njegove suradnike, nego i za cjelokupan ansambl koji se upušta u pravu umjetničku pustolovinu te će nesumnjivo pobuditi veliko zanimanje, pogotovo onih koji dobro poznaju ovu literarnu obitelj i koreografski rukopis Lea Mujića.

Autori korištene glazbe u predstavi su Ludwig van Beethoven i Sergej Rahmanjinov. Dramaturški suradnik na predstavi je Ivan Leo Lemo, umjetnički savjetnik Vlaho Bogišić, scenograf Stefano Katunar, kostimografkinja Manuela Paladin Šabanović, oblikovatelj svjetla Aleksandar Čavlek, oblikovatelj zvuka Svebor Zgurić, baletna majstorica Suzana Bačić.

Related articles

Buro 24/7 Selection

više