Search

Svečano je otvoren 15. Zagreb Film Festival

Svečano je otvoren 15. Zagreb Film Festival

Uz projekciju švicarskog kandidata za Oscara "Božanski red" Petre Volpe


Image: PR

Veselje oko još jednog uspješnog festivalskog početka dodatno je obilježila dodjela Nagrade Albert Kapović Hrvoju Laurenti, izvršnom direktoru Zagreb Film Festivala, prvom predsjedniku Hrvatske mreže neovisnih kinoprikazivača i dugogodišnjem voditelju kina Europa...

Uoči projekcije filma čijim je prikazivanjem započeo festivalski filmski program, direktor festivala Boris T. Matić istaknuo je: "Iza nas je 14 uspješnih izdanja festivala koji s ponosom nosi ime našeg grada. Za ovaj mali jubilej koji nam slijedi, naše 15. izdanje, ponovno smo za vas pripremili više od 100 filmova u puno različitih programa. U našem glavnom programu angažiraniji smo nego ikada do sad i na ovom ćete mjestu, našem dragom kinu Europa, u narednih devet dana moći pogledati filmove koji se bave pitanjima ženskog prava glasa i prava na pobačaj, migrantima, LGBT zajednicom, posljedicama PTSP-a i obiteljskim okruženjem. Moram napomenuti da dosta filmova ove naizgled teške teme obrađuje na pristupačniji način primjeren široj publici."

Svečano je otvoren 15. Zagreb Film Festival (фото 1)

Veselje oko još jednog uspješnog festivalskog početka dodatno je obilježila dodjela Nagrade Albert Kapović Hrvoju Laurenti, izvršnom direktoru Zagreb Film Festivala, prvom predsjedniku Hrvatske mreže neovisnih kinoprikazivača i dugogodišnjem voditelju kina Europa kojem je prošle godine na otvorenju 14. ZFF-a dodijeljena nagrada mreže Europa Cinemas za najbolji kino program, najviše priznanje koje može dobiti neko europsko kino.

Svečano je otvoren 15. Zagreb Film Festival (фото 2)

"Prvi put kada sam došao u ovo kino bio sam mali. Mama me odvela u Zagreb da posjetim rodbinu i odlučili smo ići gledati film. Bio je to Princ otkriva Ameriku s Eddiejem Murphyjem u glavnoj ulozi, a naviknut na splitsko kino Central nikako nisam mogao prestati gledati sve ove štukature i ukrase, sve mi je to bilo jako mistično i nikad to neću zaboraviti", rekao je Laurenta preuzimajući nagradu, dodajući: "2007. godine kada nam je grad Zagreb ustupio kino na korištenje, nije nam bilo lako ni što se tiče publike ni što se tiče filmova kojih je u tom trenutku na našem tržištu bilo jako malo. Međutim, predanim i beskompromisnim radom uspjeli smo kino Europa učiniti jednom od najvažnijih kulturno-umjetničkih institucija na ovim prostorima, te jednom od najznačajnijih filmskih institucija u cijeloj Europi."

Kao podsjetnik na petnaest ZFF-ovih godina rada, ljubavi i sreće, prikazan je kratki film sastavljen od dosadašnjih festivalskih špica u kojem je u 53 sekunde sažeta povijest festivala, a projekciju filma Božanski red najavila je glumica Rachel Braunschweig, koja je za taj film osvojila Švicarsku nacionalnu filmsku nagradu za najbolju sporednu ulogu.

Svečano je otvoren 15. Zagreb Film Festival (фото 3)

Na svečanosti otvaranja festivala bili su redatelj BBC-jeve serije McMafia James Watkins koji će u ponedjeljak održati masterclass, Spencer Hunt, vodeći američki stručnjak za interaktivnu zabavu i VR, grčki redatelj Alexandros Avranas, redatelj filma Voli ne voli iz programa Ponovno s nama i glumica iz tog filma koju pamtimo i po ulozi u Miss Violence, Eleni Roussineau. 

Svečano je otvoren 15. Zagreb Film Festival (фото 4)

U Zagreb je također stigao Xavier Legrand koji će u nedjelju u kinu Europa osobno predstaviti svoj film Skrbnik za koji je u Veneciji nagrađen Srebrnim lavom za režiju. Legrand je poznati francuski glumac koji je karijeru započeo kao osmogodišnjak u klasiku Zbogom djeco Louisa Mallea. Cijeli program i raspored ZFF-a možete pogledati ovdje. 

Related articles

Buro 24/7 Selection

više