Search

Svečanom dodjelom nagrada zatvoren je 15. ZFF

Svečanom dodjelom nagrada zatvoren je 15. ZFF

Pobjednički film je "Muškarci ne plaču" redatelja Alena Drljevića


Image: Julien Duval

U subotu 18. studenoga u 20 sati, uz proglašenje pobjednika, zatvoreno je ovogodišnje petnaesto izdanje Zagreb Film Festivala...

Uz obrazloženje žirija kako se radi o moćnom, hrabrom i relevantnom filmu, fenomenalnih glumačkih i režijskih vještina, Zlatna kolica za najbolji dugometražni film 15. ZFF-a dodijeljena su bosansko-hercegovačkom filmu Muškarci ne plaču redatelja Alena Drljevića, dok je posebno priznanje u ovoj kategoriji dodijeljeno francuskom filmu Parižanka Léonor Serraille.

Svečanom dodjelom nagrada zatvoren je 15. ZFF (фото 1)

Zlatna kolica za najbolji kratkometražni film osvojio je mađarski film Brucoši  Györgya Mór Kárpátija, dok je posebnim priznanjem nagrađen britanski film Hvala Bogu da smo Britanci Seana Dunna. Najboljim naslovom u programu Kockice proglašen je film Čistačica Matije Vukšića, a posebno priznanje primio je film Jakova Nole Kontraofenziva. U natjecateljskom programu Ponovno s nama Zlatni bicikl za najbolji film kao i ove godine uvedenu Nagradu riječke publike osvojio je film Bez ljubavi Andreja Zvjaginceva, a posebno priznanje u ovoj kategoriji osvojio je slovenski film Sasvim obična obitelj Jana Cvitkoviča.

Svečanom dodjelom nagrada zatvoren je 15. ZFF (фото 2)

Nakon dodjele nagrada pobjedničkim filmovima uslijedila je projekcija filma Žaba poslije koje je zagrebačku publiku s pozornice pozdravila mnogobrojna filmska ekipa predvođena redateljem Elmirom Jukićem i glumcem Emirom Hadžihafizbegovićem. Ovom projekcijom ZFF se na neki način vratio svojim počecima jer je riječ o prvom filmu snimljenom nakon sudjelovanja na radionici ZFF-a Moj prvi scenarij u sklopu programa Industrija. Žaba je ekranizacija kultne kazališne drame hrvatskog pisca i dramaturga Dubravka Mihanovića i Jukićevo debitantsko ostvarenje koje je ovo ljeto na Sarajevo Film Festivalu osvojilo Nagradu publike s iznimno visokom ocjenom.

Premda je festival svečanom subotnjom ceremonijom i službeno zatvoren, posjetitelji će filmove moći gledati i u nedjelju, 19. studenoga. U kinu Europa u 15 sati na rasporedu je Skrbnik Xaviera Legranda, u 17 sati film koji je otvorio festival, Božanski red švicarske redateljice Petre Volpe, u 19 sati slijedi još jedna projekcija Žabe, a program u kinu Europa završava se projekcijom filma iz programa Velikih 5, Skrivena ljubav Luce Gaudagnina.

Svečanom dodjelom nagrada zatvoren je 15. ZFF (фото 3)

U Muzeju suvremene umjetnosti u 18:30 publika ima priliku još jednom pogledati filmove Thelma Joachima Triera i Opčinjen Sofije Coppole u 21 sat. Kino Tuškanac u nedjelju će biti u znaku Kockica i kratkih međunarodnih filmova čije su reprize zakazane za 12 i 14 sati nakon čega slijede dva filma iz programa Velikih 5 – Centar mog svijeta Jakoba M. Erwe u 17 sati i Party Sally Potter u 19:30 nakon čega je, u 21:30 projekcija pobjedničkog filma 15. Zagreb Film Festivala, Muškarci ne plaču Alena Drljevića.

Related articles

Buro 24/7 Selection

više