Search

Sve što trebate znati o novoj, kontroverznoj skulpturi u Parizu i zašto je važna

Sve što trebate znati o novoj, kontroverznoj skulpturi u Parizu i zašto je važna

Djelo Jeffa Koonsa

Tekst: L.L.


Image: Instagram

Umjetnik Jeff Koons kreirao je skulpturu pod nazivom "Bouquet of Tulips" pa je poklonio gradu Parizu kako bi odao počast žrtvama terorističkih napada iz 2015. godine, a zatim podigao neviđenu prašinu među stanovnicima glavnog grada Francuske. Iako je gradonačelnica Pariza Anne Hidalgo poklon prihvatila te je isti danas smješten u parku u blizini kazališta Bataclan, u kojem je 2015. u terorističkom napadu poginulo 130 ljudi, američki umjetnik Koons ovim je postupkom uzrujao najprije pariške kolege umjetnike, a  zatim i ostatak stanovništa.

Umjetnici su, naime, njegov postupak nazvali oportunističkim i ciničnim još 2016. godine kada je Koons predao zahtjev za postavljanjem skulpture na jedno od važnijih mjesta u Parizu, a postupak ih je iznenadio i samim time što je ovako važan projekt prepušten u ruke stranog umjetnika.

 

 

Sama skulptura odmah po postavljanju podigla je brojna pitanja, pa tako neke ruka koja drži buket tulipana, visoka oko 12 metara, podsjeća na dio muškog tijela, druge na slatkiš poput marshmallowa, a trećima je najveći trn u oku financiranje samog projekta. Gradonačelnica Hidalgo nakon otkrivenja prozvala je skulpturu simbolom slobode i prijateljstva, no Parižanima njezina riječ i povjerenje, čini se, u ovom slučaju, ipak nisu dovoljni.

Naime, Koonsovo su umjetničko djelo građani i mediji prozvali kičastim, užasnim i ponižavajućim, a neki su čak odlučili izbjegavati ovo područje grada kako bi izbjegli pogled na, prema njihovim riječima, zastrašujuću skulpturu kojoj tamo uopće nije mjesto.

Da bi stvar bila još malo kontroverznija, problemi su nastali i kada je Koons objavio kako će on kao umjetnik donirati tek ideju i rad, dok je za materijal biti zadužen grad Pariz. Na kraju, sredstva su prikupljena od privatnih donatora, a dio istih prenamijenjen je za obitelji žrtava stradalih u terorističkim napadima. Ipak, čini se kako je čitav projekt, ideja kojeg je od samog početka bila i više nego pohvalna, podigao više prašine nego što je dobrog donio danas poprilično nezadovoljnim Parižanima.

Related articles

Buro 24/7 Selection

Leave a comment

više