Search

Tko su pobjednici 25. Animafesta Zagreb?

Tko su pobjednici 25. Animafesta Zagreb?

Sjajno 25. izdanje Svjetskog festivala animiranog filma


Image: PR

Slavljenici 25. Animafesta Zagreb: "Ne možemo živjeti bez kozmosa", "Dječak i svijet", "Život s Hermanom H. Rottom", "U međuvremenu", "Paradise Awaits" i "Dar". Publika je nagradila "Priču o medvjedu" i "Pjesmu mora"

Grand Prix za najbolji film u kategoriji Velikog natjecanja – kratkometražni film osvojio je "Ne možemo živjeti bez kozmosa" Konstantina Bronzita. Žiri, Chris Landreth, Jayne Pilling, Veljko Popović, Yumi Joung i Leslie Felperin, obrazložili su nagradu tvrdnjom kako je riječ o naoko jednostavnoj i klasičnoj priči koja kroz majstorski izvedeno čisto vizualno pripovijedanje, nijanse i detalje donosi razvoj dubokog prijateljstva, skršenog gubitkom i žaljenjem.

Svaki je od članova žirija dodijelio i vlastito posebno priznanje najboljem kratkometražnom filmu u Velikom natjecanju: Veljko Popović filmu "Čovjek na stolici" Dahee Jeong "za dubinu misli, pjesničku kvalitetu i besprijekornu izvedbu", a Jayne Pilling filmu "Moje drago tijelo" autora Calvina Antoinea Blandina zbog "vrlo posebnog dizajna, čija struktura i mizanscena odražavaju i snažno prenose zbunjenost i emocionalni vihor protagonista". Chris Landreth posebno je priznanje dodijelio filmu "Mjesečar" Theodorea Usheva, filmu "lude apstraktne ljepote, koji možda podsjeća na Miróa, možda naginje McLarenu, no pleše u nekom svojem posve originalnom ritmu, pokazujući koliko radosti može donijeti čista apstraktna animacija", a Yumi Joung filmu "Grumeni" (Andreas Hykade), koji "donosi jednostavan, a opet živopisan prikaz tematike ovisnosti. Isprva minimalistički, slatki stil lako navodi gledatelja da misli kako gleda ležeran film. Međutim, prema kraju, kivi u mraku pruža inteligentnu i snažnu sliku pojedinca u modernom društvu." Leslie Felperin smatra da je "Gospodar" (Riho Unt) "iznimna studija psihologije životinja i pokreta životinja, kao i veličanstven uradak lutka-animacije, jezovit i nesvakidašnji uradak koji se usuđuje biti krajnje iskren i potpuno beznadan. Jedan od najdirljivijih filmova iz konkurencije, ovaj me je film najdulje pratio i progonio u snovima."

Tko su pobjednici 25. Animafesta Zagreb? (фото 1)

Isti je žiri dodijelio još dvije nagrade. Nagrada Zlatni Zagreb za kreativnost i inovativno umjetničko postignuće ide filmu "Svijet sutrašnjice" Dona Hertzfeldta, a u obrazloženju stoji kako taj film predstavlja "veličanstveno, zastrašujuće i neodoljivo duhovito propitivanje sjećanja, nostalgije i što to znači biti čovjek." Nagradu Zlatko Grgić za najbolji prvi film napravljen izvan obrazovne institucije žiri je jednoglasno dodijelio filmu "Amélia i Duarte" autorica Alice Guimarães i Mónice Santos, jer je "na vrlo mnogo razina pogodio točno ono što je važno kod neobične inovativne animacije". Film je nagradu dobio za poetičnu radnju, tečnu priču, glumu, prekrasnu piksilacijsku tehniku i cjelovit emotivni dojam.

Tko su pobjednici 25. Animafesta Zagreb? (фото 2)

Grand Prix za dugometražni film osvojio je "Dječak i svijet"  autora Alêa Abreua. Žiri, u sastavu Jung Henin, Siniša Juričić, Mihai Mitrica, u obrazloženju je naveo kako se film "inovativno koristi umjetnošću, spaja i političke i emotivne osjećaje i vodi nas na šaroliko putovanje". Isti je žiri dodijelio i Posebno priznanje dugometražnom filmu "Prevarant" (Sang-ho Yeon), "zato što je putem beskompromisne režije tako dobro izrazio tamnu stranu ljudske prirode i njezina ponekad isprazna uvjerenja."


Jung Henin, Siniša Juričić i Mihai Mitrica odlučivali su i o najboljem filmu u Natjecanju hrvatskog filma. Nagradu je u toj kategoriji dobio je "Život s Hermanom H. Rottom" redateljice Chintis Lundgren, s obrazloženjem da je riječ o animaciji "koja nam donosi priču o jednom nemogućem odnosu uz pomoć vrlo inteligentnog spoja glazbe, animacije i mnogo humora". Posebno priznanje žiri je dodijelio Brunu Razumu za "Tajni laboratorij Nikole Tesle", film koji se "inteligentno koristi stop-animacijom kako bi ispričao novu priču o Frankensteinu".

Tko su pobjednici 25. Animafesta Zagreb? (фото 3)
Nagradu Dušan Vukotić za najbolji studentski film dobio je Stephen McNally za "U međuvremenu". Žiri je dodijelio i dva posebna priznanja: filmu "Cjelina" (William Reynish) "za sposobnost da pretvori inače konvencionalnu temu prekida u svjež, vizualno bogat, višeslojan i pripovjedački angažiran animirani uradak" te filmu "Poslijepodnevni sat" (Seo-ro Oh) jer "savršeno opisuje temu pospanosti, u obliku četverominutnog animiranog eseja."

Isti je žiri odlučivao i o najboljem filmu u kategoriji Natjecanja namjenskog filma, te je laureatom proglasio "Paradise Awaits" Tomeka Duckija. Najbolji site-specific animirani rad, o kojem su među 16 odabranih za medijsku fasadu MSU-a odlučivali Leila Topić i Daniel Šuljić, jest "Microphobia" autorice Nikki Schuster.

Najbolji film u programu za djecu i mlade jest "Dar" redatelja Jacoba Freya, "jer film kroz priču pokazuje kako često zbog svojih nedostataka gledamo samo vrata koja su nam zatvorena, ne primjećujući da ima drugih sličnih nama koji nam mogu pomoći." Tradicionalno, i publika je odabrala svoje favorite. Nagradu Mr. M dobio je kratkometražni "Priča o medvjedu" Gabriela Osoria, dok je istu laskavu nagradu u kategoriji dugometražnog filma osvojila "Pjesma mora" Tomma Moorea.

Tko su pobjednici 25. Animafesta Zagreb? (фото 4)

Related articles

Buro 24/7 Selection

više