Traži

U četvrtak diljem Hrvatske kreću Ženijalni dani. Gledat ćemo filmove posvećene ženama

Od 7. do 10. ožujka


5. izdanje Ženijalnih dana, filmske manifestacije u povodu 8. marta ‒ Međunarodnog dana žena počinje u četvrtak, 7. ožujka i održava se do nedjelje, 10. ožujka, u 30 kina u 27 gradova, mjesta i otoka diljem zemlje. Filmska fešta posvećena ženama održava se u organizaciji Hrvatske mreže neovisnih kinoprikazivača - Kino mreže, a u četiri filmska dana prikazat će se pet filmova različitih žanrova koji na različite načine tematiziraju mogućnost promjene iz ženske i/ili feminističke perspektive.

Svjetski festivalski hit, Halla ide u rat (2018), novi film ekscentričnog islandskog redatelja Benedikta Erlingssona otkačena je ekološko-feministička akcijska komedija s neustrašivom eko-ratnicom u misiji spašavanja svijeta ali i posvojenja djeteta iz Ukrajine. Kroz dvije priče, one o svojoj majci Srbijanki, inače sveučilišnoj profesorici i aktivistkinji s važnom ulogom u rušenju režima Slobodana Miloševića, i druge o njezinom beogradskom stanu podijeljenom za vrijeme nacionalizacije vratima koja se više nikad nisu otvorila, nagrađivana dokumentaristica Mila Turajlić u filmu Druga strana svega (2017), donosi kroniku jedne građanske obitelji raspada jedne zemlje a ponajviše preispituje odgovornost svake generacije da se bori za vlastitu budućnost. Judita Franković ostvarila je iznimnu ulogu u filmu Dom (2018) domaćeg redatelja Daria Pleića portretirajući mladu majku koja se mora izboriti za opstanak svoje obitelji kojoj prijeti deložacija i izbacivanje na ulicu zbog dugova investitora i prevare banaka.

Prvi hrvatski film po mjeri svjetskog pokreta time's up, Lada Kamenski (2018) redatelja Sare Hribar i Marka Šantića sofisticirana komedija prepuna (auto)ironije i sarkazma, preispituje opće mjesto ženskog roda - borbu za opstanak kako na tržištu rada tako i u svijetu skrojenom po muškim pravilima.Samo nekoliko dana nakon dugo očekivane američke premijere na 5. Ženijalnim danima u Kino mreži bit će prikazan i znanstveno-fantastični blockbuster Kapetanica Marvel (2019), novi u nizu filmova iz omiljenog Marvelova serijala u kojem po prvi put jedna super-junakinja spašava svijet! Zemlja se nalazi usred intergalaktičkog rata, a Carol Denvers (Brie Larson) moćna je heroina koja će presuditi u sukobu između dvije rase vanzemaljaca!

Pete Ženijalne dane organizira Kino mreža uz financijsku potporu Hrvatskog audiovizualnog centra i Zaklade Kultura nova, a odvijaju se u 30 neovisnih kinodvorana u 27 gradova, mjesta i otoka. Detalje o programu potražite na službenoj internetskoj stranici Kino mreže.

Povezani tekstovi

Buro 24/7 izbor

Napišite komentar