Traži

U jednom domaćem kazalištu igra prva u Hrvatskoj izvedba Woody Allenovih humoreski \"Nuspojave\", ne želite je propustiti

U jednom domaćem kazalištu igra prva u Hrvatskoj izvedba Woody Allenovih humoreski "Nuspojave", ne želite je propustiti

Premijera je zakazana za 10.10.2019. u kazalištu KNAP

Tekst: BURO.


Fotografija: Hana Šmerek

Renesansno svestran, Woody Allen kultna je i jedna od najistaknutijih umjetničkih osoba našega doba. Osim što je režirao, pisao scenarije i glumio u velikom broju filmova, svoj je svestrani talent dokazao i kao vrlo uspješan pisac koji je do sada objavio mnoštvo kratkih priča, kazališnih komada, monologa, eseja i aforizama. Njegove kratke priče danas su neizostavan dio antologija američke proze i već se desetljećima smatraju klasikom humoristične proze, paradoksa, groteske i parodije. Woody Allen višestruki je dobitnik Oscara te brojnih drugih relevantnih umjetničkih nagrada i priznanja.

U jednom domaćem kazalištu igra prva u Hrvatskoj izvedba Woody Allenovih humoreski "Nuspojave", ne želite je propustiti (фото 1)

U projektu nazvanom "Nuspojave" (po njegovoj zbirci kratkih priča "Side effects" iz 1975. godine) dramaturški je spojen čitav niz njegovih kraćih proznih i dramskih tekstova kao i odlomci scenarija već realiziranih filmova. Želja nam je na duhovit način poigrati se tim dramaturškim kolažom i njegovom omiljenom temom urbane otuđenosti i neurotičnog nesnalaženja tipičnog intelektualca u fluktuirajućem svijetu svakodnevice. Ispod te snažne satire Allen se bavi ključnim pitanjima urbanog egzistencijalizma filtriranog kroz prizmu crnog humora s puno simpatija za životne "luzere". Ponekad je i s par riječi te običnom izmjenom perspektive moguće kreirati začudne svjetove na tragu Becketta, Ionesca i drugih velikih majstora kazališta apsurda. Woody Allen je zasigurno jedan od vodećih živućih sljedbenika te vrste izričaja.

Adaptaciju i režiju odradio je Mario Kovač, ulogu dramaturga preuzeo je Milan Fošner, a u predstavi glume Ivan Đuričić, Jelena Perčin, Iskra Jirsak i Filip Riđički. "Nuspojave" možete pogledati u kazalištu KNAP, u Ivanićgradskoj 41a u Zagrebu.

U jednom domaćem kazalištu igra prva u Hrvatskoj izvedba Woody Allenovih humoreski "Nuspojave", ne želite je propustiti (фото 2)

Povezani tekstovi

Buro 24/7 izbor

Napišite komentar