Search

U Laubi postavljena \"Jedra\" poznatog grčkog umjetnika Jannisa Kounelisa

U Laubi postavljena "Jedra" poznatog grčkog umjetnika Jannisa Kounelisa

"To Remind - Bez Naziva (Jedra)"

BURO.


Image: Juraj Vuglač/JAM

Ovog je tjedna u Laubi postavljena instalacija umjetnika svjetskog glasa i bogate inozemne karijere Jannisa Kounellisa koji je ujedno i značajni predstavnik umjetničkog pokreta Arte Povera

Radovi ovog slikara, kipara i performera čine dio brojnih privatnih i muzejskih kolekcija, a izlagao je u svim vodećim svjetskim galerijama i muzejima. Hrvatskoj se publici po prvi put predstavlja instalacijom "Bez naziva (jedra)".

"Instalacija 'Bez naziva (jedra)' prvi je put predstavljena 1993. na 45° Venecijanskom Bijenalu. Jedra koja čine ovo umjetničko djelo zapravo su devet fragmenata starih ribarskih brodova koji su u prošlosti plovili Sredozemnim morem, prepričavajući povijest onih naroda koji su vlastiti identitet izgradili polazeći od putovanja tim morem, razmjena i miješanja među narodima."

U Laubi postavljena "Jedra" poznatog grčkog umjetnika Jannisa Kounelisa (фото 1)

"Duboko značenje djela jest jedna vrsta simboličkog i opipljivog labirinta, u kojem se može izgubiti, ponovno se pronaći, nastavljati iznova perceptivno putovanje, te u kojem se povijest naroda isprepleće s mitologijom, a materijalna kultura integrira u scenski prikaz ideje putovanja. Kounellisov labirint od jedara predstavlja igru tereta koji podliježe prirodnoj sili teže, opirući se međutim perspektivnoj i perceptivnoj linearnosti jedne jedine točke gledišta."

(Iz teksta Ludovica Pratesija)

Instalacija ostaje u Laubi do 4. prosinca.

U Laubi postavljena "Jedra" poznatog grčkog umjetnika Jannisa Kounelisa (фото 2)

U Laubi postavljena "Jedra" poznatog grčkog umjetnika Jannisa Kounelisa (фото 3)

U Laubi postavljena "Jedra" poznatog grčkog umjetnika Jannisa Kounelisa (фото 4)

Related articles

Buro 24/7 Selection

više