Search

U Londonu osvanuo novi Banksyjev grafit

U Londonu osvanuo novi Banksyjev grafit

Odgovor na izbjegličku krizu


Image: buro247.ru

Banksy ostaje politički angažiran i ponovno skreće našu pozornost na problem velike izbjegličke krize koja posljednjih godinu dana intenzivno trese Europu, s posebnim osvrtom na nedavne incidente u francuskom lučkom gradiću Calaisu

Grafit naslovljen "Les Mis" osvanuo je u Londonu na zidu nasuprot francuske ambasade. Banksy svojim najnovijim radom povlači paralelu između aktualne izbjegličke krize i jednog od najuspješnijih romana 19. autora Victora Hugoa "Jadnici" koji preispituje francusku povijest i njezin suodnos s arhitekturom, politikom, moralnim pitanjima, antimonarhizmom, pravdom, religijom i ostalim danas vrlo aktualnim pitanjima. Glavni motiv grafita je lik djevojčice Cosette koja u Banksyjevoj verziji stoji ispred francuske zastave i uzdiže iz oblaka dima koji izlazi iz suzavca, čime umjetnik jasno aludira na policijske racije u izbjegličkom kampu u lučkom gradiću Calais na sjeveru Francuske koje su se odvijale 5. siječnja. 

Ovaj najpoznatiji anonimni umjetnik prošlog je mjeseca izradio mural u kampu Calais s likom Stevea Jobsa kao sirijskog migranta koji u ruci nosi Apple Macintosh, referirajući se na Jobsovo porijeklo i oca Sirijca koji je pobjegao iz Sirije u SAD.

U Londonu osvanuo novi Banksyjev grafit (фото 1)

Related articles

Buro 24/7 Selection

više