Search

U nedjelju se pripremite za \"Žene na rubu živčanog sloma\"

U nedjelju se pripremite za "Žene na rubu živčanog sloma"

Kinolektira - 30. rujna u 19 sati


Image: PR

Prva jesenska Kinolektira vodi nas u osebujni i teatralni svijet Pedra Almodóvara! U nedjelju, 30. rujna u 19 sati u sklopu programa Kinolektira koji na naše veliko platno donosi odabrane filmske klasike, prikazujemo uvrnutu komediju "Žene na rubu živčanog sloma" (1988.), prvi međunarodni hit najistaknutijeg španjolskog redatelja postfrankističkog razdoblja. 

U svojedobno najgledanijem španjolskom filmu u inozemstvu televizijska glumica Pepa (Carmen Maura), pokušavajući doći do bivšega ljubavnika, slatkorječivog zavodnika Ivána, (Fernando Guillén), koji ju je upravo ostavio, izazvat će lavinu komplikacija i događaja, a na koncu uvjeriti sebe i svoje živčane suparnice da ni jednoj od njih Iván nije potreban. 

U nedjelju se pripremite za "Žene na rubu živčanog sloma" (фото 1)

Film "Žene na rubu živčanog sloma" popularnost duguje spoju komičnih nesporazuma i popularne farse, ekscentričnim i kompleksnim ženskim likovima te camp vizualnom stilu, po kojima je Almodóvar postao prepoznatljiv. Redatelj stvara vlastiti tip emancipirane, ali frustrirane žene koja vodi bitku ne samo s muškarcima, nego i s drugim ženama, vlastitim željama i iluzijama, a u slučaju Pepe i s medijima. Upravo "Žene na rubu živčanog sloma" stječu mu atribut "ženskog redatelja" čije uratke odlikuju svjesna estetizacija kiča i žanrovski eklekticizam (najčešće spaja komediju, melodramu i kriminalistički film), te trajne tematske preokupacije polusvijetom, ženskim likovima, promjenjivim spolnim identitetima i nekonvencionalnim seksualnim opredjeljenjima. 

U nedjelju se pripremite za "Žene na rubu živčanog sloma" (фото 2)

Kultna španjolska komedija nominirana je za Oscara za najbolji film na stranom jeziku, te je osvojila pet nacionalnih filmskih nagrada Goya. Europska filmska akademija proglasila ju je 1988. najboljim mladim europskim filmom, a Carmen Mauru najboljom europskom glumicom. Uz uvijek sjajnu ibersku filmsku divu u filmu se pojavljuje i Antonio Banderas (u ulozi Ivánova sina Carlosa), koji je upravo ovim filmom privukao pozornost međunarodne filmske scene. 

Uoči projekcije o filmu će pričati filmolog Nikica Gilić. Više informacija pronađite na službenoj stranici kina Europa

Related articles

Buro 24/7 Selection

Leave a comment

više