Search

U Zagreb stigli vodeći plesni umjetnici iz cijele Europe

U Zagreb stigli vodeći plesni umjetnici iz cijele Europe

Platforma HR

Urednik: A.P.

Image: PR

Sedamnaesta Platforma HR sutra zatvara još jedno uspješno izdanje

Kroz niz različitih sadržaja plesni i izvedbeni umjetnici kroz različite formate razmijenili su svoja razmišljanja, ideje i individualne pristupe plesu, te su istovremeno prezentirali svoj stvaralački rad. Ciljevi Platforme HR su promocija i distribucija suvremenog plesa, te razvoj lokalne, regionalne i međunarodne kulturne suradnje u području izvedbenih umjetnosti. Platforma HR mjesto je za prezentaciju umjetnika, razmjenu znanja i iskustava, aktualiziranje problema vezanih za razvoj suvremene plesne umjetnosti te umjetničke analize, razgovore i kritičke osvrte.

Ovogodišnja edicija festivala ujedinila je čak 4 manja festivala koji čine programske linije i tvore raznovrstan program za široku publiku.

Kliker festival posvećen je novim formatima prezentacije, produkcije, istraživanja i edukacije u polju suvremene plesne umjetnosti, a usmjeren je na mladu publiku i njezin razvoj.

TASK projekt predstavlja vrstu eksperimentalnog okvira - igre kroz suautorstvo umjetnika (autora i reaktora). Projekt obuhvaća istraživački, izvedbeni, edukativni, dokumentaristički i vizualni/grafički aspekt te traži "odricanje" od potpunosti vlastitog autorstva i "pojednostavljivanje" vlastitog procesa cjelokupnog stvaranja. Produkcija, distribucija i prezentacija kratkih plesnih formi na zadani predložak u okviru projekta TASK usmjerena je je na istraživanje i propitivanje granica plesne forme, inovativno korištenje formata, drugih umjetničkih disciplina, materijala i metoda sa ciljem usvajanja drugačijih estetskih i konceptualnih rješenja.

Platforma HR također služi i kao prezentacija domaće profesionalne plesne scene inozemnim partnerima, selektorima i istaknutim gostima kako bi hrvatski koreografi dobili priliku za inozemna gostovanja kroz program razmjene umjetnika koji je ostvaren kroz mrežu mnogobrojnih suradnika i partnera Platforme HR.

Na samom kraju festivala, 29.4. održati će se proslava Svjetskog dana plesa "Go out and dance" koji se obilježava u suradnji s nekoliko gradova u Hrvatskoj od 2009. godine. To su Požega, Rijeka, Pula, Varaždin, Zadar, Karlovac, Pag, Rab, Koprivnica, Sveta Nedjelja, Poreč i Rovinj. Ovogodišnja tema je "Plesna skulptura".

Sve informacije na www.tala.hr.

Related articles

Buro 24/7 Selection

više