Search

Upoznajte ljepote Gorskog kotara na malo drugačiji način

Upoznajte ljepote Gorskog kotara na malo drugačiji način

Nacionalni park Risnjak

Image: PR

"Rodna kuća rijeke Kupe" i "Goranska kuća znanja" novi su razlozi za posjet čudesnom Risnjaku udaljenom samo sat i pol od Zagreba

Nacionalni park Risnjak jedan je od najljepših prirodnih područja u našoj zemlji. Raj za šetače amatere i ozbiljne planinare, putnike - namjernike i zanesene prirodoslovce, Risnjak je zapravo mnogima usput jer je smješten nedaleko od Delnica, odnosno samo sat i pol vremena vožnje iz Zagreba. 

Na dodiru morske i kopnene Hrvatske, Risnjak je prirodna veza između Alpa i balkanskih planina te je kao takav prirodno stanište sve tri velike europske zvijeri, medvjeda, vuka i risa, s najljepše izraženim fenomenom vegetacije ponikvi, a pritom udomljuje i nevjerojatnu biljnu raznolikost, s čak 1148 biljnih vrsta i podvrsta. Osnovu parka čini masiv planine Risnjak s vrhom od 1528 metara (gdje je i živopisni planinarski dom, mjesto predaha i okrepe) s kojeg se, kao nagrada penjačima, pružaju nezaboravni vidici na more i otoke. Između ostalih jedinstvenosti na području je parka, za one kojima je uspon na vrh prezahtjevan, i izvor rijeke Kupe, mjesto vilinske tajnovitosti i mira. Mističan, ali i opasan, izvor je jedno od najprostranijih i najdubljih hrvatskih vrela i još uvijek predstavlja neriješenu zagonetku krša. Do njegovog dna, naime, još nitko nije uspio doći, a dosad je najdublje zaronio talijanski ronilac Luigi Casati, u kolovozu 2008. došavši do nevjerojatna 154 metra dubine.

Upoznajte ljepote Gorskog kotara na malo drugačiji način (фото 1)

Odnedavno je NP "Risnjak" obogaćen zanimljivim novim sadržajem koji će zasigurno privući brojen ljubitelje prirode. To su centri za posjetitelje "Rodna kuća rijeke Kupe" u Gornjim Kuparima i "Goranska kuća znanja" u Razlogama, sa sadržajima zanimljivim kako odraslima, tako i djeci.

Upoznajte ljepote Gorskog kotara na malo drugačiji način (фото 2)

U danas nenaseljenom zaseoku Gornji Kupari, "Rodna kuća rijeke Kupe", smještena u tipičnoj goranskoj katnici uz samu Kupu, centar je za prihvat, educiranje i informiranje posjetitelja koji poziva na razgovor o izvoru Kupe, bogatoj bioraznolikosti njegova okoliša te naselju koje su ljudi podigli u neposrednoj blizini. U središtu mu je inventivan interpretacijski izložak "Deblo rijeke Kupe": modro obojano deblo simbol je Kupe, a izdanci grana simboliziraju pritoke pri čemu deblo kao da lebdi u zraku, okupljajući pet interpretacijskih grafika s temama slikovito nazvanima "Zeleni izvor", "Ljepotica duga 296 km", "Bogati biljni svijet", "Oaza životinjskih vrsta" i "Čovjek na Kupi".

Bistra, bogata i puna života, Kupa je između ostalih biljnih i životinjskih vrsta stanište vodenkosa, ptice pjevice koja roni i pliva mašući krilima ili hodajući pod vodom, a tu je i jedna od najljepših slatkovodnih riba, lipljen - autohtona riječna vrsta, ujedno i suvenir "Rodne kuće rijeke Kupe".
"Rodna kuća rijeke Kupe" već i svojim imenom jasno nam kazuje kako je smještena u neposrednoj blizini izvora Kupe, koja tako postaje jedina hrvatska rijeka s "rodnom kućom", prostorom posvećenom iskonskoj zavodljivosti ove bajkovite tekućice.

Upoznajte ljepote Gorskog kotara na malo drugačiji način (фото 3)

"Goranska kuća znanja" je pak prostor ponešto drugačije atmosfere, no slične ljupkosti i autohtonosti spojene sa suvremenošću: smješten u staroj seoskoj školi, čuva memoriju sela Razloge i njegovih potomaka. Ovaj centar pripovijeda posjetiteljima priču o šindri, gradivnom materijalu karakterističnom za Gorski kotar koji danas uglavnom izrađuju umirovljeni šumari; govori im o seoskoj arhitekturi tipičnog goranskog naselja; o rukotvorinama i pletarstvu; pašnjacima i pčelarstvu; kao i o tri životinje: 'skrovitom lovcu' risu, najvećoj europskoj mački i simbolu NP "Risnjak", simbolu 'divljine' vuku, najvećem pripadniku porodice pasa, i 'golemom samotnjaku' medvjedu, najvećoj kopnenoj zvijeri, a sve njih važno je upoznati kako bismo ih pokušali zaštititi.

Novi bogati sadržaji NP Risnjak dobar su razlog da svoje slobodno vrijeme provedete u šumovitom dijelu Hrvatske. Gorski kotar spreman je upoznati vas s njegovim ljepotama, a svjež zrak i guste šume idealno su mjesto za organiziran izlet s prijateljima i obitelji.

Upoznajte ljepote Gorskog kotara na malo drugačiji način (фото 4)

Iza ovih maštovitih muzeografskih rješenja koja posjet Nacionalnom parku "Risnjak" čine još atraktivnijim, stoji kreativno partnerstvo tvrtki "Muze d.o.o.", "Revolucija dizajna d.o.o." i "Clinica studio d.o.o.".

Upoznajte ljepote Gorskog kotara na malo drugačiji način (фото 5)
Pod vodstvom Dragane Lucije Ratković Aydemir, glavnog muzeologa i interpretatora, na tim su projektima okupljeni radili neki od najboljih hrvatskih dizajnera mlađe generacije: Vanja Cuculić, Vedran Kasap, Vladimir Končar, Marko Šesnić, Goran Turković, Igor Pauška... Zbog svega toga i svih njih, oblikovanje navedenih muzeografskih rješenja krasi inovativnost, kreativnost, vizualna privlačnost, atraktivnost, zabavnost, didaktičnost, komunikativnost i poštivanje posjetitelja kroz osiguravanje jednostavnog razumijevanja i zaigranosti u pristupu temama koje se interpretiraju.

Upoznajte ljepote Gorskog kotara na malo drugačiji način (фото 6)

 

Related articles

Buro 24/7 Selection

više