Search

Uskoro kreće FRKA! Jeste li spremni za nezaobilazan kulturni događaj u Zagrebu?

Uskoro kreće FRKA! Jeste li spremni za nezaobilazan kulturni događaj u Zagrebu?

Trajat će od 5. do 7. travnja


Filmska revija Kazališne akademije - FRKA, u svojem će se trinaestom izdanju održati od 5. do 7. travnja na Akademiji dramske umjetnosti (ADU), a donosi više od 50 filmova koji će se natjecati za ukupno dvanaest nagrada. Svojom visokom posjećenošću tijekom proteklih godina FRKA je postala nezaobilazan kulturni događaj u Zagrebu!

Uskoro kreće FRKA! Jeste li spremni za nezaobilazan kulturni događaj u Zagrebu? (фото 1)

Podsjetimo, riječ je o reviji studentskih filmova koji su nastali u produkciji ADU, a organiziraju je studenti 2. godine Odsjeka Produkcije u suradnji sa studentima Arhitektonskog fakulteta, Studija dizajna koji su zaslužni za vizualni identitet festivala. Na Festivalu će se prikazati više od pedeset filmova. Manifestacija je natjecateljskog karaktera, a kategorije za nagrade su: najbolja režija igranog i dokumentarnog filma, snimanje, produkcija, scenarij, glumica i glumac te montaža. Nagrada za najboljeg glumca FRKA-e, od ove će godine biti posvećena Robertu Budaku, nedavno preminulom glumcu Zagrebačkog kazališta mladih i nekadašnjem studentu Akademije dramske umjetnosti. Na taj način odat ćemo počast prerano otišloj mladoj nadi hrvatskog glumišta.

Uskoro kreće FRKA! Jeste li spremni za nezaobilazan kulturni događaj u Zagrebu? (фото 2)

Dodijelit će se i nagrada publike, zatim Grand Prix za igrani i dokumentarni film te nagrada "Nikola Ivanda" za najbolji TV format. Ovogodišnji žiri činit će redatelj Nevio Marasović, službena koordinatorica programa Zagreb Film Festivala Selma Mehadžić, vizualna umjetnica Ana Hušman, producentica Tena Gojić te snimatelj Sandi Novak.

Na samom otvorenju FRKE nastupit će Zdenka Kovačiček, a revija ove godine ima bogat popratni program koji uključuje posjet studenata Sveučilišta DePaul iz Chicaga i predstavljanje njihova. Posjetitelji će imati priliku postati dijelom kultnih filmskih scena pozirajući u foto kiosku, a organizirane su i projekcije studentskih filmova ADU namijenjenih zagrebačkim srednjoškolcima. 

Uskoro kreće FRKA! Jeste li spremni za nezaobilazan kulturni događaj u Zagrebu? (фото 3)

U sklopu popratnog programa ovogodišnje Filmske revije Akademije dramske umjetnosti, 3. travnja u 19 sati otvorit će se izložba studentskih filmskih plakata u Galeriji f8 (Trg Republike 8). Riječ je o plakatima nekolicine pobjedničkih radova zadnjeg izdanja FRKA-e iz 2017. godine te odabranim plakatima filmova studenata diplomskih studija. Sve plakate dizajnirali su studenti 1. godine Studija dizajna Arhitektonskog fakulteta. Uz izložbu plakata, bit će prikazane i projekcije nagrađenih kratkometražnih igranih i dokumentarnih studentskih filmova prošlog izdanja FRKA-e. Filmovi će se moći pogledati svaki puni sat u radno vrijeme Galerije f8, radnim danom i vikendom od 12 do 19 sati. Izložba je otvorena od 3. do 14. travnja.

Uskoro kreće FRKA! Jeste li spremni za nezaobilazan kulturni događaj u Zagrebu? (фото 4)

Ova značajna studentska filmska manifestacija prvenstveno omogućuje javnu prezentaciju radova studenata Akademije, ali razvija i njeguje nacionalne te međunarodne veze filmskih umjetnika. Gostovanje renomiranih domaćih imena, kao i američkih studenata, omogućit će dragocjenu razmjenu iskustava i stvaranje kontakata značajnih za budući profesionalni rad sadašnjih studenata ADU.

Na samoj reviji prikazuju se radovi studenata filmskih odsjeka, no u stvaranju FRKE aktivno sudjeluju i studenti kazališnih odsjeka ADU, kao i studenti Studija dizajna pri Arhitektonskom fakultetu, koji su zaslužni za vizualni identitet. Ulaz na sve programe je besplatan, a više o svemu možete pratiti na službenom Facebooku

Related articles

Buro 24/7 Selection

Leave a comment

više