Search

Čuvena drama \"Ivanov\" uskoro premijerno u HNK-u

Čuvena drama "Ivanov" uskoro premijerno u HNK-u

Režira ju slavni Eimuntas Nekrošius


Image: PR

Jedan od najslavnijih redatelja današnjice, Eimuntas Nekrošius, režira dramu "Ivanov" A. P. Čehova u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu, čija će se premijera dogoditi 5. svibnja

Eimuntas Nekrošius u posljednjih je trideset godina u najznačajnijim europskim kazalištima režirao predstave koje su prikazane na svim kontinentima. Režiju je diplomirao na čuvenom Institutu za kazališne umjetnosti Lunačarski u Moskvi, a njegova slava je ukazala na Rimasa Tuminasa i Oskarasa Koršunovasa s kojima je proslavio litvansko kazalište. Najpoznatiji je njegov ciklus Shakespeareovih tragedija, Macbeth, Othello i Hamlet.

Krajem osamdesetih u Zagrebu je gostovao njegov slavni Višnjik, a izvedba Othella pamti se kao slavni događaj u povijesti Dubrovačkih ljetnih igara. Radost proljeća je 2003. godine prikazana u sklopu Festivala svjetskog kazališta u zagrebačkom HNK-u. Nekrošiusov stil je neponovljiv, sabire najbolju tradiciju psihološkoga teatra sa suvremenim dramaturškim i redateljskim rješenjima, a emotivne i ekspresivne izvedbe publiku i kritiku ujedinjuju u jednoglasnim panegiricima.

Čuvena drama "Ivanov" uskoro premijerno u HNK-u (фото 1)
 
"Ivanov" je jedan od prvih Čehovljevih komada, napisan 1887. godine te praizveden iste godine, a autor je dvije godine dorađivao dramu, koja je na premijeri 1889. u Aleksandrinskome teatru u Sankt Peterburgu postigla veliki uspjeh. U središtu zbivanja je Ivanov, vlasnik ladanjskog imanja, koji se bori s brojnim životnim nedaćama. U braku je sa ženom koju je prestao voljeti.

Za njezino liječenje potreban je znatan novac, no kako je ona zbog udaje prešla sa židovske vjere na kršćanstvo, obitelj ju je razbaštinila. Dok se muči sa smislom vlastite egzistencije, Ivanov se beznadno zaljubi u djevojku Sašu, što mu dodatno zakomplicira život te se, kako bi pobjegao od problema koje ne zna riješiti, odlučuje na neočekivan korak. Drama je to koja na genijalan način tretira ekonomski krah jedne obitelji, ali i društva, kroz prizmu intimnih odnosa. Dramske osobe su oslikane živim bojama prepunim duhovitih, sjetnih i tragičnih nijansi.

Čuvena drama "Ivanov" uskoro premijerno u HNK-u (фото 2)

Inače, Nekrošiusove predstave pamte se po iznimnim glumačkim kreacijama. U ovoj prvoj izvedbi "Ivanova" u Hrvatskom narodnom kazalištu naslovnu ulogu glumi Bojan Navojec, Lana Barić je njegova žena Ana Petrovna. Dragan Despot glumi Šabeljskoga, Goran Grgić Lebedjeva. Alma Prica je Zinaida Savišna, Luca Anić mlada je Saša, Luka Dragić glumi doktora Lvova, Nina Violić Marfu Jegorovnu Babakinu, Slavko Juraga Kosiha, Dušan Bućan  Borkina, Ksenija Marinković nastupa u ulozi Avdotje. U vrhunskom ansamblu glume i Jadranka Đokić, Olga Pakalović, Barbara Vicković, Franjo Kuhar, Silvio Vovk te Ivan Glowatzky. Scenograf predstave je Marius Nekrošius, kostimografkinja Nadežda Gultiajeva, a asistent redatelja i glazbeni suradnik je Tauras Cizas. Premijera "Ivanova" održat će se 5. svibnja u Hrvatskom narodnom kazalištu.

Čuvena drama "Ivanov" uskoro premijerno u HNK-u (фото 3)

Related articles

Buro 24/7 Selection

više