Search

Vječna haljina Tilde Swinton

Vječna haljina Tilde Swinton

Glumičin performans u Parizu

Tekst: BURO.

Posljednji performans Tilde Swinton koji je glasno odjeknuo u javnosti ovog proljeća, bio je njen protest protiv užurbanosti današnjeg života i opterećenosti čovjeka kada je spavala nekoliko sati u staklenoj kutiji unutar njujorškog muzeja MoMA. Time je oduševila slučajne prolaznike koji nisu očekivali takvu predstavu.

Novi performans Tilde Swinton tiče se sličnog problema, ali ovoga puta u sferi mode. Dizajneri lansiraju par kolekcija godišnje, trendovi 'must have' komada sezone stalno se mijenjaju, a protiv toga glumica javno progovara. Cijela ta nepotrebna užurbanost nadahnuli su Tildu na performans "Eternity Dress" u sklopu Paris Fall festivala. To joj je drugo sudjelovanje na spomenutom festivalu - prošle godine je to učinila performansom "The Impossible Wardrobe".

Ove je jeseni Tilda odlučila prikazati cijeli proces kreiranja haljine na način koji je već zaboravljen. Proces prati stvaranje komada od samih početaka, uzimanja mjera pa sve do konačnog izgleda. "Eternity Dress" nastat će uz tradicionalnu tehniku, koja se koristila u školama mode 50-ih i 60-ih godina, a Tilda će promatrače pokušati inspirirati da se zamisle o poveznici između kvalitete nastalog komada i količine potrošenog vremena.

Vječna haljina Tilde Swinton (фото 1)

Vječna haljina Tilde Swinton (фото 2)

Tekst: D.Č./T.K.

Related articles

Buro 24/7 Selection

više