Search

Vodič kroz Špancirfest: Ulični nastupi, izložbe, koncerti i gastro zbivanja koja ne smijete propustiti

Vodič kroz Špancirfest: Ulični nastupi, izložbe, koncerti i gastro zbivanja koja ne smijete propustiti

Najbolje od najšarenijeg uličnog festivala godine

Tekst: L.L.


Image: Facebook,
Špancirfest,
Instagram

Na manje od sat vremena od Zagreba čeka vas najšareniji festival godine, 21. po redu Špancirfest. Iako nas organizatori ovog festivala baš svake godine iznenade novim količinama najrazličitijih sadržaja, čini se kako su ovogodišnje izdanje odlučili podići na jednu još višu razinu od svih prethodnih. Tako vas ove godine na najvećem festivalu sjeverne Hrvatske čeka više od 500 različitih programa i ogroman broj izlagača. Kroz deset dana, od 23. kolovoza do 1. rujna, Varaždin je pretvoren u divno mjesto na kojem se spajaju ulična umjetnost, glazbeni događaji, kreativci s baš svih područja i odlična gastronomska ponuda. Predstave, radionice, brojne zadivljujuće instalacije pametno raspoređene po čitavom centru grada samo su dio onoga zbog čega se svakako isplati ovih dana zaputiti na sjever zemlje.

 

Vodič kroz Špancirfest: Ulični nastupi, izložbe, koncerti i gastro zbivanja koja ne smijete propustiti (фото 1)

 

Svakog dana od samog jutra čekaju vas radionice joge i slacklinea, bogat sadržaj za djecu kao što su radionice gline, dramske i one na kojoj početnici mogu naučiti svirati željeni instrument, a tijekom ostatka dana možete uživati u atrakcijama od kojih su svakako najzanimljiviji ulični performeri. Trubači, žongleri, bubnjari, plesači na štulama te nastupi u kojima i sami posjetitelji mogu sudjelovati pretvaraju ovaj festival u posve novo, do sada neviđeno i nevjerojatno uzbudljivo iskustvo.

Posebnu pažnju ukrala nam je ruska umjetnica Sasha Frolova koja u svojim izložbama kombinira skulpture, ples, glazbu i pantomimu pa će tako njezina izložba pod nazivom "Cyber Princess" među posjetiteljima već na prvu nesumnjivo izazvati oduševljenje. Nama i već žive zračne skulpture zvuče dovoljno zanimljivo da se u petak, 30. kolovoza, kada će se izložba ruske umjetnice održati na varaždinskom Korzu, ponovno zaputimo u Varaždin. Zanimljiva je i točka dvostrukog pobjednika u svjetskom prvenstvu za živuće statue. Riječ je Englezu JOHNmanu koji će u Varaždinu izvesti umjetnički performans te, kako najavljuju organizatori, obrisati granice između umjetnika, gledatelja, promatranja i aktivnog sudjelovanja, a posjetitelji Špancirfesta od JOHNmana moći će i sami napraviti umjetničko djelo. Zvuči i više nego zanimljivo!

 

Vodič kroz Špancirfest: Ulični nastupi, izložbe, koncerti i gastro zbivanja koja ne smijete propustiti (фото 2)

 

Nekoliko sati ovog tjedna rezervirajte i za sjajne predstave od kojih posebno izdvajamo "Ludu kuću" u kojoj će vas do suza nasmijati Jan Kerekeš i Rene Bitorajac te urnebesnu izvedbu srpske glumice Anđelke Prpić, "Šta me snađe", u kojoj možete uživati u utorak, 27. kolovoza u Vili Bedeković. Do sada neviđena atrakcija ovog Špancirfesta je i elegantna svemirska kupola u kojoj posjetitelji pomoću 3D 360° tehnologije mogu doživjeti putovanje u svemir uz realistične svjetlosne i zvučne efekte. Ulaz na ovakve događaje se naplaćuje pa će vas tako karta za svemirski doživljaj stajati 29 kuna, no tu je popust na količinu te četiri karte možete dobiti po cijeni od 100 kuna.

Tu je i Muzej anđela koji je za vrijeme trajanja Špancirfesta pripremio poseban program te Bučograd u kojem možete saznati baš sve o omiljenom jesenskom plodu. Kada pak govorimo o izlagačima, na Špancirfestu ćete pronaći baš sve što vas zanima, od kreativaca koji izrađuju domaću kozmetiku, zanimljive odjevne predmete, nakit, satove, posuđe, jestive i one druge suvenire.

 

Vodič kroz Špancirfest: Ulični nastupi, izložbe, koncerti i gastro zbivanja koja ne smijete propustiti (фото 3)

 

Gastronomska ponuda Špancirfesta ove je godine također na visokoj razini. Osim domaćih delicija poput varaždinskih klipića, štrudli, poderanih gaća i domaćih kolača, za oko nam je zapelo i nekoliko restorana čiju ponudu možete pronaći na kućicama uz zidine Starog grada. Kobasice i burger ultimativni su hit kada su u pitanju ovakvi događaji, no svakako vrijedi isprobati i delicije s kućica Ginger sushija, one dimljene koje priprema vlasnik zagrebačkog Smokeraja Mojmir Žuvela te genijalne venecuelanske arepe.

Posebna poslastica čeka vas u Julijanovom dvorištu gdje se sakrila ekipa restorana Đurina Hiža iz Varaždinskih toplica. Tamo, naime, osim divnog ambijenta, možete isprobati i jedan od najboljih domaćih burgera - Divljeg Đuru. Nekoliko koraka od osebujnog Julijanovog dvorišta čeka vas i Vinski grad. Mjesto stvoreno za ljubitelje dobrih vina ove je godine okupilo najbolje vinare iz regije pa tako na samom ulazu u dvorište palače Sermage novac možete zamijeniti za bonove kojima zatim možete platiti čašu ili, ako vam se odabrano vino posebno svidi, cijele boce odabranih etiketa.

 

Vodič kroz Špancirfest: Ulični nastupi, izložbe, koncerti i gastro zbivanja koja ne smijete propustiti (фото 4)

 

Na kraju svakog dana čeka vas i velik broj koncerata. Ove je godine glazbeni program orijentiran na domaće izvođače te su posjetitelji proteklih dana mogli uživati u glazbi izvođača kao što su Krankšvester, Vojko V i Gustafi, a za naredne se dane pripremaju i nastupi Gorana Bareta i Majka, Elementala te glazbenih sastava Meritas i Silente.

Dobro je znati kako je Varaždin vikendom krcat, parking se jedva pronalazi pa svakako preporučujemo posjet Špancirfestu tijekom tjedna. Ostatak programa potražite na službenoj stranici festivala.

Related articles

Buro 24/7 Selection

Leave a comment

više